Suurin palvelus Suomelle

Suomen hallitus on vaihtunut neljän vuoden välein: ensin oli Juha Sipilän hallitus, sen jälkeen Sanna Marinin vasemmistohallitus ja nyt Petteri Orpon oikeistohallitus. Hallitukset heiluvat laidasta laitaan neljän vuoden välein ja siinä samalla linja, miten suomalaista yhteiskuntaa hoidetaan.

Merimies-Unionin luottamusmiehet Bea Ahlgren ja Temmy Tuomela lähettävät terveisiä keskusjärjestö EK:hon ja SAK:hon sekä muille sopimusosapuolille, että suurin palvelus Suomea kohtaan olisi palata yhteiseen neuvottelupöytään.

– Vastakkainasettelu ja kuilu ihmisten välillä kasvaa. Vaikeina aikoina pitäisi istua takaisin neuvottelupöytiin ja löytää yhdessä sopien ratkaisut, joilla Suomen hyvinvointia kasvatetaan pitkällä tähtäimellä siten, ettei kukaan tipu kelkasta.

Ei repimistä ja rikkomista, vaan sopimista


Suomessa on eletty vaikeita aikoja aiemminkin, jopa paljon haastavampia kuin tällä hetkellä. Nyt vaikutuksiltaan laajoja lakimuutoksia ajetaan läpi vauhdilla ja kiihkolla. Miksi?

– Sopimusjärjestelmien repiminen ja rikkominen vain hajottavat asioita, kun asioista pitäisi neuvotella yhdessä ajan kanssa. Hallitus ei voi vain sanella kansalle ylhäältä alas asioita. Lakiesitykset, joita nyt nuijitaan vauhdilla läpi, eivät ole loppuun asti mietittyjä kokonaisuuksia, vaan ne voivat toteutuessaan konkretisoitua eri tavalla mitä lainsäätäjät ovat ajaneet takaa, Ahlgren ja Tuomela toteavat.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on pidetty itsenäistymisen ajoista lähtien huolta heikommista, mutta nykyhallituksen säätämät lakiesitykset siirtävät etuja ja helpotuksia jo entuudestaan hyvinvoiville ja rikkaille.

– Esimerkiksi työttömyysturvaan tehtävät muutokset eivät välttämättä kannusta ihmisiä töihin, vaan ajavat ihmiset entistä syvemmälle kuopan pohjalle. Kärsijöitä ovat pätkätyöläiset, silpputyöläiset, yksinhuoltajat ja sairaat.

Kuva alla: Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys Tatsi ry:n mielenosoitus eduskuntatalon edessä 12.10.2023. Kuva: Juha Pöyry/PAU