Suomen lipusta turva kansainvälisillä vesillä

Itämeri on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista. Itämerellä on jatkuvasti joko liikkeellä tai satamissa noin 2 000 kauppalaivaa miehistöineen.

Tammikuussa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov uhkaili Suomea ja Ruotsia sotatoimilla. Jos Ukrainan sota kiihtyy ja tilanne Itämerellä pahenee, vaaraan joutuvat niin merimiehet kuin laivojen lastit.

- Merikuljetuksessa suojellaan lähtökohtaisesti alusta ja sen miehistöä, ja lastia vain välillisesti. Jos lasti on Suomelle erityisen merkittävää, voi se nostaa prioriteettijärjestystä siitä, kuinka suurilla resursseilla alusta voidaan suojata, operaatiopäällikkö Juhapekka Rautava sanoo.

Rajavartiolaitos valvoo Suomen 1344 kilometriä pitkää itärajaa 1350 ihmisen voimin, mutta miten Merivoimat turvaa suomalaista merenkulkua Suomen aluevesien sisällä, Merivoimien operaatiopäällikkö Juhapekka Rautava?

- Kaikkinainen uhka kaikkiin Suomen aluevesillä kulkeviin aluksiin on Suomen alueellisen koskemattomuuden loukkaamista. Merivoimat torjuu tällaisen toiminnan aluevalvontalain nojalla viimekädessä voimakeinoja käyttäen.

Kuva alla: Merivoimien ja NATO:n yhteisharjoitukset Itämerellä.