"Itämeri, rauhan meri"

Tiedostavalla 1970-luvulla Itämerta kynnettiin rauhaisin mielin. Tahdin löi silloisen poliittisen laululiikkeen kirkkain ääni Agit Prop -yhtye laulullaan ”Itämeri, rauhan meri”.

”On meri raja maailmaan, kai siksi rantojaan valtakunnat vartioivat sota-aseillaan. Jos ystävyyttä varten myös nuo rajat on, niin epätoivo, pelko on ainut rajaton. On Itämeri rauhan meri, tyven suojainen. Sen katse kirkas peloton ja kyynel suolainen.”

Helmikuussa 2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Viimeistään silloin Itämeren tyven suojaisuus ja kirkas katse vaihtuivat myrskyä enteilevään sumeuteen.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana Itämerta koskevat uutiset ovat kertoneet mm. Naton sotalaivojen Suomen vierailuista, kotimaisista ja kansainvälisistä suurista sotaharjoituksista ja venäläistä öljyä kuljettavien huonokuntoisten tankkerien tuomista ympäristöuhista.

Suomen aluevesillä vieras näky eivät ole myöskään kiinalaiset alukset. Tässä suuri Kiinan valtion omisteisen Cosco-varustamon konttilaiva M/s Tian En Suomen aluevesillä viime talvena. Coscon laivat liikennöivät säännöllisesti esimerkiksi Helsingin Vuosaaren satamaan.