Etusijamenettely vauhditti ympäristöluvan saamista

12.2.2024 AVI myönsi Haminan akkumateriaalitehtaalle, GNGR Finland Oy:lle, ympäristöluvan ja toiminnan aloittamisluvan. Haminan akkumateriaalitehtaan ympäristölupahakemus käsiteltiin AVI:ssa etusijamenettelyssä. Vuonna 2023 voimaan tuli laki, joka antaa vihreän siirtymän kannalta merkittäville investointihankkeille etusijan lupakäsittelyssä. Vihreää siirtymää edesautetaan, mutta tulisiko tehtaiden toimilupaprosesseissa kiinnittää huomiota myös yhtiöiden omistuspohjaan? Haminaan suunnitteilla olevasta CNGR Finland Oy:n akkumateriaalitehtaasta yli 60 prosenttia on kiinalaisessa omistuksessa. Ympäristönäkökulmien lisäksi huomiota tulisi kiinnittää Haminan akkutehtaan kiinalaiseen omistajuuteen.

Kiinalainen miljardööri saa jalansijan Haminaan

Haminan akkumateriaalitehtaasta 60 prosenttia omistaa kiinalainen yhtiö CNGR Advanced Material. CNGR:n toimitusjohtaja, Deng Weiming, lukeutuu Forbesin luokittelemiin maailman miljardööreihin. Weiming ja hänen vaimonsa, Xiaoge Wu, omistavat suoraan ja epäsuorasti yli 66 prosenttia CNGR Advanced Material -yhtiön osakkeista. CNGR on perustettu vuonna 2014 Kiinaan. Sanomatta on selvää, että ilman Kiinan valtion suostumusta – ja kenties omistajuutta – akkutehtaita ei vahvan valtio-omistajuuden ja kontrollin maahan perusteta.

Huomioimisen arvoista myös on, että Kiinan presidentti Xi Jinping puhui syyskuussa 2013 Kazakstanissa ensimmäisen kerran julkisesti uuden silkkitien rakentamisesta. Kuukausi myöhemmin Indonesiassa hän mainitsi, että merireitit Kiinasta Afrikkaan ja Eurooppaan ovat myös osa uutta silkkitietä.

Kuva alla: Shutterstock