Sisä-Suomen osasto

Reissureportaasi Sisä-Suomen ammattiosaston virkistysviikonlopusta

Sisä-Suomen osasto järjesti virkistysmatkan Iisalmeen, Runnin kylpylään, helmikuun lopussa 2023. Ammattiyhdistystoiminnan ei tarvitse olla jäykkää pönöttämistä.

Ammattiyhdistystyö on välillä oikein mukavaa ja vapaata. Erityisesti osastojen järjestämät vapaamuotoiset tapahtumat, joissa kenenkään ei tarvitse jännitellä omaa olemistaan ja olemustaan. Merimiehet kun ovat aika pitkälle samanhenkisiä.

Linja-autolla matkaan

Sisä-Suomen osaston virkistysmatka kohti Runnin kylpylää alkoi Kososen bussitallilta, kun osaston varapuheenjohtaja Taisto Saukkonen nousi kyytiin ja lähdettiin ajamaan kohti Savonlinnaa linja-auto asemaa. Väkeä kerättiin koko matkan varrelta reitiltä Savonlinna-Runni niin tienpielestä bussipysäkiltä kuin matkakeskuksistakin.

Kososen kuski Mika Malinen tervehti aina iloisesti lapapystyssä jokaista kyytiin nousijaa ja auttoi matkalaukun bussin matkatavaratilaan. Lopulta linja-auton kyydissä oli lopulta vajaa 30 reissulaista, joten linja-autokyyti kylpylään oli paikallaan.

Lähteestä kylpyläksi


Runnin kylpylä on rakentunut ehtymättömän lähteen ympärille, joka pulppuaa Kiurujoen rannassa suuren kuusen katveessa. Lähiseutujen asukkaat löysivät aikanaan lähteen ja huomasivat lähdeveden juomisen auttavan monenlaisiin vaivoihin. Lähdeveden ihmeitä tekevistä vaikutuksista kiiri sana ympäri Suomen, ja ihmiset matkustivat kesäisin hakemaan parannusta sairauksiinsa. Lähde oli vielä 1700-luvun lopussa luonnontilassa. Lähteelle vei vain kapea metsäpolku, ja lähteen ympäristö oli raivaamatonta erämaata.

Nykyään lähteen vesi on ohjattu valumaan ja ihmisten juotavaksi Runnin kylpylän respan eteen jokaisen helposti nautittavaksi ja juotavaksi.

Virallisesti kylpylätoiminta aloitettiin vuonna 1904, jolloin perustettiin Iisalmen Runnilähde Oy. samaan aikaan rakennettiin hotelli, jossa mahtui yöpymään 60 vierasta. Lisäksi pystytettiin sauna, hieromo ja kahvilarakennus. Vanha juomahalli uudistettiin kokonaan. Runnille ennen aikaan hoidettavaksi saapui paitsi fyysisesti sairaat, myös henkistä virkistystä hakevat.

Runnin lähteestä on mahdollista nauttia parantavaa vettä vielä tänäkin päivänä ja ihailla samalla Kiurujoelle avautuvaa maisemaa.

Ennen kylpylään saavuttiin jopa laivalla


Ennen vanhaan Kiuruvedelle on ollut jopa laivareitti. Väylä on vielä tänäkin päivänä olemassa veneitä varten. Tällä kertaa Runnin kylpylään matkustettiin bussilla. Kylpylämatkan tarkoitus oli saada porukka rentoutumaan ja virkistäytymään, unohtamaan omat elämän ja merityön murheet sekä paineet.

Runniin saavuttiin perille perjantai-iltapäivästä, jonka jälkeen majoittauduttiin. Hotellin työntekijä, Minna, otti vieraat vastaan ja piti pienimuotoisen tervetulotilaisuuden ja opastuksen. Ohjelma oli rakennettu siten, että kaikki reissuun osallistujat pääsivät kylpemään. Omakustanteisesti oli mahdollista käydä kylpylän palveluissa, joita löytyi aina jäsenkorjauksesta kuppaukseen, ja kaikkea mahdollista siitä väliltä.

Perjantai-iltapäivällä ohjattua syvävenyttelyä ja rentoutushetki, savusaunaa, hoitoja ja spa-osastolla polskimista. Illallinen ruokineen ja juomineen, tanssia Joonas Erkkilä ja Unelman tahdittamana laajalla musiikkivalikoimalla tangosta cha cha´han ja buggista rock´n rolliin. Kuvassa alla: venyttely lenkin jälkeen.

Taidetta ja rentoutumista


Lauantaina aamiaisen jälkeen tiedossa oli yllätysohjelmaa kartanohotellin juhlasalissa, jossa koettiin vapauttava taiteellinen hetki jätesäkit roiskesuojiksi päälle puettuna.

Tarkoitus ei ollut saada mitään erityistä aikaiseksi, vaan antaa vapauden leikkiä väreillä kuin pikkulapsena konsanaan. Hauskaa ja vapauttavaa. 

Saatiinhan siitä aikaiseksi mukavia taiteellisia tekeleitä muistoksi matkaan kotiin otettavaksi.

Tolokun tytöt -teatteripläjäys


Perjantai iltana päivällisen jälkeen nähtiin ravintolassa teatteripläjäys, jossa Tolokun tytöt vetivät kahdestaan kunnon huumorishown, joka oli todella hauska.

Esityksessä kaksi vanhempaa rouvaa kertoi tarinoita murteella. Annikki ja Maikki (Tolokun tytöt) ovat lapinlahtelaiset rouvat, joilla on hallussaan Suomenmurteella puhumisen suomenmestaruus, ja savon murremestaruus. He ovat naurattaneet yleisöä jo liki kolmenkymmenen vuoden kokemuksella. Onnistuivat kyllä nytkin hauskuuttamaan seuraajiaan.

Perjantai ilta menikin sitten muutoin ravintolassa karaoken ja ”hyttibileiden” merkeissä. Saattoi olla, että juotiin hiukan muutakin kuin terveysvaikutteista vettä, mutta hauskaa oli ja porukka nautti.

Viikonloppuna jossain välissä pidettiin myös osaston tilin- ja toiminnantarkastuskin sekä osaston hallituksen kokous. Sunnuntaiaamuna vielä ennen kotiin lähtöä oli ohjattu kävelyretki virtaavan joen varrella kauniissa miljöössä.

Kesäkuussa vietetään Sisä-Suomen osaston 40-vuotisjuhlia!


Matkalla kotiin bussissa huomasi porukan olevan kyllä rentoutunut, joskin hiukan väsynyt? Ehkä ”hyttibileet” olivat liikaa? Mukavaa kuitenkin oli, kun huomasi taas merimiesten olevan samanlaisia ja osaavan lyöttäytyä yhteen ilman ennakko-odotuksia ja taisi siellä ihmiset vaihtaa osoitetietojakin, joten saatiin ehkä uusia ystävyyksiä aikaiseksi?

Nyt seuraavaksi odotetaan hyvällä mielellä, millaiset porukat osaston jäsenistöstä saadaan kasaan Sisä-Suomen osaston 40-vuotisjuhliin Savonlinnaan kesäkuun 9. päivänä 2023. Tervetuloa!