Venäjä omistaa Jäämeren rannikosta puolet

Jäämeren suurimmat uhat liittyvät sen pohjalla oleviin valtavan suuriin metaani- ja hiilivarastoihin, jotka suunnitteilla olevat öljynporaukset päästäisivät valloilleen. Tilanne on vaikea, sillä Venäjä omistaa Jäämeren rannikosta puolet, ja yhteistyö mafiavaltioksi ajautuneen suurvallan kanssa on toivotonta.

- Arktisten alueiden yhteistyö on nyt pysähtynyt kylmän sodan seurauksena. Tämä voi olla kiristyneen tilanteen parhaita puolia, koska erityisesti ideat jäämeren pohjan öljyvarojen pohjan hyödyntämisestä nykyteknologialla joudutaan panemaan pitkäksi aikaa jäihin, Isomäki pohtii.

Mereltä avaruuteen ja takaisin
 

Vaikka Lauri Nurmi onnistuu Viimeinen erämaa -trillerissä pelastamaan maailman ydintuholta, Risto Isomäen maailma on vielä kesken. Seuraavissa romaaneissaan Pimeää jäätä ja Krakenin saari tieteiskirjailijan mieli matkaa avaruuteen sekä merihirviöjahtiin Kanarian saarten vesille.

- Syksyllä 2024 ilmestyvä avaruusseikkailu Pimeää jäätä perustuu erikoistutkija Pekka Janhusen kehittämään sähkö- eli plasmapurjeeseen, jonka avulla avaruusluotain voi lentää nopeasti kauas, pysäyttää liikkeensä ja palata takaisin. On huikeaa, että tällaista avaruusteknologiaa on kehitetty Suomessa.

Kuva alla: Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA on valinnut Ilmatieteen laitoksen tutkijan Pekka Janhusen kehittämän sähköisen aurinkotuulipurjeen periaatteeseen perustuvan HERTS-projektin jatkokehitettäväksi. Kuva: NASA

Isomäen vuonna 2025 ilmestyvä tieteisromaani on työnimeltään Krakenin saari. Kirjan aihe liittyy valtamereen ja sen pohjassa asustavaan legendaariseen merihirviöön Krakeniin. Krakenin saari kuuluu samaan Lauri Nurmi-sarjaan kuin Viimeinen erämaa sekä merihirviöstä kertova Con Rit.

Miksi meri on niin tärkeässä osassa sinun tuotannossasi, tieteiskirjailija Risto Isomäki?

- Valaat ja muut suuret merieläimet ovat aina olleet minulle tämän planeetan jännittävin asia. Ymmärsin, että en ole tehnyt valtameren suojelun eteen riittävästi. Halusin korjata asian ja hankimme mökin Azoreilta. Nyt on paikka ja aika kirjoittaa.

Isomäki palkittu kirjailija
 

Risto Isomäki (s.1961) on laaja-alainen kirjailija ja kolumnisti. Isomäki on julkaissut yli 40 romaania ja tietokirjaa, ja hänen kirjojaan on käännetty noin 20 kielelle. Vuonna 2005 ilmestynyt Sarasvatin hiekkaa oli Finlandia ehdokas ja kirjasta tehty sarjakuva voitti Sarjakuva-Finlandian. Vuonna 2020 Risto Isomäelle myönnettiin Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto.