Arktisten alueiden tulevaisuus

Isomäki on aiemmissa kirjoissaan pohtinut paljon arktisten alueiden tulevaisuutta. Kirjailijan mukaan Jäämeren pohjan öljyvarojen hyödyntäminen synnyttää ajan mittaa öljyvahinkoja, jotka saavat kaikki maapallon tähänastiset öljyvahingot näyttämään pieniltä.

- Ilmastonmuutoksen myötä Grönlannin valtavilta jäätiköltä irtoavat jäävuoret kulkeutuvat merivirtauksien mukana kaikkialle Jäämerelle. Kun öljynporauslauttaa kohti kelluu Manhattanin kokoinen jäävuori, ei sen pysäyttämiksi löydy keinoja.

Jäämerellä ollaan jo nyt vaarallisilla vesillä. Pohjois-Venäjän kiertävä Koillisväylä sulaa ja sen ympärivuotista käyttöä suunnitellaan. Riskit kasvavat, sillä Venäjä on luopunut siellä jo jääsuojelukäytännöistään, jotta se voi viedä yhä suurempia määriä raakaöljyä Kiinaan.

- Veikkaan, että Koillisväylä aukenee vain hetkeksi, kunnes Grönlannista vapautuvat jäävuoret ja niistä muodostuva jäämurska kasaantuvat alueelle vielä nykyisiä paksummiksi kerroksiksi. Koillisväylä ei pysy tulevaisuudessa sulana, Isomäki vakuuttaa.