Seiskarilaiset Rambovan vankilaan

Venäläislaiva ajoi päivän, seuraavan yön ja ampui koko ajan. Sitten alus saapui Pietarin edustalle, josta suomalaiset ahdettiin kuorma-autoon ja vietiin venäläiseen Rambovan vankilaan. Siellä Pekka Rytkölän Yrjö-isää, isosisää ja isosetä-Toivoa kuulusteltiin kaksi viikkoa.

- Isä vietiin kellariin erityksiin ja isoisä Pietarin edustalle Kronstadtiin. Siellä isoisää vaadittiin lähtemään luotsiksi Haapasaaren valtaukseen. Se oli tiukka paikka; pitääkö lähteä viemään ryssä kotirannoille. Poika oli panttina Rambovan kellarissa ja ryssä tiukkasi ja tiukkasi.

Pekka Rytkölän mukaan isoisä pelasi korttinsa oikein. Hän vaati Yrjö-poikansa mukaan, niin sitten hän lähtee. Bluffi onnistui.

- Kuulustelija tokaisi, että ei, ei käy. Yrjö pysyy panttina täällä. Muuten sinä veisit meidät surman suuhun. Vihdoin ryssä antoi periksi ja isoisä passitettiin takaisin Rambovaan ja isäukkokin pääsi kellarista. Parin viikon kuluttua suomalaisvangit lähetetiin takaisin Seiskariin.

Kuva alla: Suomalaisten asukkaiden aikana tästä aukeni Kiilinranta, saaren pohjoisimman kylän venevalkamat, rantavajat, kuivumassa olevat verkot. Nyt länsiranta on kokonaan ruovikoitunut. Kuva Seiskari-seuran vierailumatkalta saarelle vuonna 1991.