”Ryssän” vangiksi

Kun Seiskarin asukkaat evakuoitiin meriteitse Kotkaan lokakuun alussa 1939, saareen jäi vain majakkamestari Toivo Rytkölä yhden alaisensa kanssa. Syksyn mittaan omaisuutta haettiin saaresta useita kertoja. Viimeisellä hakureissulla joukko saaren miehiä jäi vihollisen vangeiksi.

Majakkamestarin sukulaispoika Pekka Rytkölä sai elää nuoruutensa isosetänsä Toivon, isoisän ja isän huimien tarinoiden parissa.

- Katkeruuttakin oli. Isä kertoi, että kun lähtö tuli, hän otti kiväärin, heitti lukon mereen ja aseen aitan alle. Koti ja tavarat oli jätettävä. Mantereella poliisipäällikkö kehotti isoisää kokoamaan porukan ja hakemaan majakkamestari Toivon ja saarelaisten tavarat venäläisten kynsistä.

Vuonna 1858 rakennettu valurautamajakka tehtiin Krimin sodassa tuhoutuneen tiilimajakan tilalle opastamaan Pietariin johtavan väylän kulkijoita. 2000-luvun alussa vanhan majakan taakse on rakennettu uusi, automaattisesti toimiva majakka.

Myrskyisän merimatkan jälkeen isoisän keräämä porukka saapui aamulla Seiskariin ja aloitti Suursaari-proomun lastauksen. He lastasivat koko päivän. Illalla merenkuluhallituksen Suursaari-laivan radisti kuuli radiosta, että kaikki ei ollut kohdallaan. Radisti kehotti kipparia lähtemään.

- Kippari sanoi lastaajille, että idästä nousee myrsky, täytyy lähteä. Suursaari-laiva otti proomun perään ja lähti Kotkaan. Lastaajat päättivät nukkua yön yli. Jos kippari olisi kertonut heti tilanteen vakavuuden, saarelaiset olisivat lähteneet, Pekka Rytkölä kertoo.

Kuva alla: Pekka Rytkölä kertoo vakavana seiskarilaisten pakomatkasta.