Yksi tankkerillinen muodostaa viisi kilometriä pitkän rekkaletkan

Saanan päällikkö Sami Saarela, perämies Antti Holappa ja yt-konekorjausmies Wiljami Suomalainen seisovat aluksen komentosillalla. Tuotetankkeri ajaa Porvooseen tällä hetkellä kevyttä tavaraa, eli polttoainetta ja dieseliä. Halti ja Saana ovat kantavuudeltaan 16 300 tonnia. Pituutta aluksilla on 150 metriä ja leveyttä 22,8 metriä. Suunnittelusyväys on 9,358 metriä. Kuinka paljon lastia yksi tankkeri voi kuljettaa kerralla?

- Hahmottele mielessäsi vesikuutio: metri x metri x metri. Tämä tankkeri pystyy kuljettamaan vajaan 17 999 tonnia lastia, (19900) kuutiota, kun tankit ovat 98 % täyttöasteessa, yt-korjausmies Wiljami Suomalainen yrittää konkretisoida.

Päällikkö Sami Saarela muistuttaa, että lastin määrä riippuu toki myös siitä, mikä on lastin ominaispaino.

- Ehkä paras esimerkki kuvata säiliöaluksen lastimäärää on säiliöautoletka: yksi laivalastillinen polttoainetta on 17 000 tonnia. Yksi säiliöauto pystyy kuljettamaan 50 kuutiota polttoainetta. Yhden laivalastin kuljettamiseen tarvitaan noin 360 säiliöautoa. Säiliöauto on puolestaan 14 metriä pitkä, jolloin yhden öljylastin kuljettamisesta muodostuu reilu 5,0 kilometriä pitkä rekkaletka!