Hallituksen on säilytettävä aikuis- ja muuntokoulutus, jotta ammatinvaihto onnistuu

TEKSTI: SAANA LAMMINSIVU KUVAT: MERIMIEHIÄ ERI SUOMALAISISTA VARUSTAMOISTA

Suomen uuden hallituksen tavoitteena on luoda maahan 100 000 uutta työpaikkaa hallituskauden loppuun mennessä. Merenkulku tarjoaa tähän tällä hetkellä tuhannen taalan paikan, sillä alalla kärsitään suuresta työvoimapulasta. Voisiko massatyöttömyyden kouriin joutuneita rakennusalan ammattilaisia ”muuntokouluttaa” merimiehiksi?

Suomalaiset varustamot etsivät tällä hetkellä henkilökuntaa töihin maamme laivoille. Osaajia tarvitaan kaikilla erilaisilla laivoilla: matkustajalaivoilla, rahtilaivoilla, säiliölaivoilla, jäänmurtajilla kuin pienemmillä aluksilla, kuten hinaajilla. Lautoilla ja losseillakin väki alkaa ikääntyä ja pitäisi löytää puikkoihin uudet lautturit. Jokainen Suomen niemen notkelman lossi tai ulkosaariston lautta onkin Suomen väyläinfran toimivuuden kannalta merkittävä ja jopa kriittinen osa: jos lautta ei kulje, ei kulje moni muukaan, saati tavara.

Suomi tarvitsee omia, Suomen lipun alla olevia laivoja ja merimiehiä huolehtimaan maamme kuljetuksista. Suomalaiset laivat ja merimiehet ovat maamme tavaravirtojen napanuora Suomen ja muun maailman välillä.

Merenkulussa kärsitään tällä hetkellä työvoimapulasta. Samaan aikaan rakennusalan ammattilaiset ovat ajautuneet massatyöttömyyden kouriin. Rakennusmiehet ovat käsistään kätevää ja toimeen tarttuvaa väkeä, joten heistä jotkut lomautetuiksi joutuneet saattaisivat olla kiinnostuneita merimiehen töistä.