Kaamoksesta yöttömään yöhön

Loppukeväästä valo saa kaamoksesta voiton. Pimeys väistyy ja Napapiirin tienoilla siirrytään askel kerrallaan kohti yötöntä yötä. Merellä ilmiö korostuu, kun valkoinen lumi ja jäät hohkaavat. Miehistön talvinen uurastus palkitaan ja merimieskin voi nauttia säästä ja kurkkia venttiilistä, eli laivan ikkunasta.

Laivahuoltaja Sanna Viitasen työt alkavat aamuisin viideltä.

- Siivoan aamutöinä konetoimiston ja muutaman hytin. Laitan paikat kuntoon niille, jotka menevät yövuoron jälkeen kuudelta aamulla nukkumaan.

Jäänmurtajat murtavat jäitä etenkin öisin. Päivisin ollaan enemmän ankkurissa, mutta illan tullen hämärissä aloitellaan työt. Miehistöstä monet valvovat siis öisin ja työvuoro päättyy kukonlaulun aikaan. Silloin väki saapuu aamupalalle, jonka jälkeen he painuvat unten maille punkkaan. Jäänmurtaja on laitos tai tehdas, joka toimii vuorokauden ympäri.

Aamiaisen jälkeen laivahuoltaja Viitanen jatkaa siivoilua laivassa ja hyteissä. Hänen työnsä on pitää huolta laivan yleisistä tiloista, huolehtia pyykinpesusta ja mankeloinnista. Iltaisin hän hoitaa tiskejä kokin kanssa.

Työpäivän pituus laivalla on 12 tuntia. Päivällä Viitasella on kahden tunnin vapaa, jonka jälkeen hän jatkaa töitä illalla seitsemään saakka.