Kansainvälinen radio - kuuntelijoita ympäri maailman

Vapaaehtoisvoimin pyörivä SSS-radio kerää värikkäiden ohjelmiensa pariin runsaat 90 000 kuuntelijaa kuukaudessa. Myös nettiradio vetää: kahden viime kuukauden aikana 30 eri maasta tuli yhteensä lähes 400 000 klikkausta.

Laivakokki ja professori studiossa
 

On toukokuun ensimmäinen maanantai Tallinnan Mustamäellä. SSS-radion studioon vieraaksi saapuu Tallinnan teknillisen yliopiston meriliikenteen professori Ulla Tapaninen. Kello näyttää aamukahdeksaa. On aika päästää Tapio Reini irti.

Hyvien huomenten toivotusten jälkeen päästään asiaan. Merenkulku on tuttu juttu niin entiselle laivakokille kuin merenkulun bisnestä tutkivalle professorille. ”Aamun Pläjäys” -ohjelma lähtee vilkkaasti käyntiin, ja sen taso kestää vertailun isompien radioasemien keskustelujen kanssa.

Tapio Reini nostaa esiin Ukrainan sodan vaikutukset kansainväliseen merenkulkuun ja Venäjän lipun alla kulkevien alusten porttikiellon EU-maiden satamiin. Professori Ulla Tapaninen löytää Venäjä-pakotteista positiivisen puolen ja näkee niiden nopeuttavan merenkulun vihreää siirtymää.

- Koko energiapolitiikkamme menee uusiksi. Puhumme nyt uusista polttoaineista kuten LNG:stä, ammoniakista, etanolista ja vedystä. On hirveän innostavaa olla mukana merenkulussa, kun vuosikymmeniä kehitettyjä asioita otetaan vihdoin käytäntöön, professori Tapaninen sanoo.

Tapio Reini ja Ulla Tapaninen käyvät läpi mm. suomalaisen merimiestaidon merkityksen kriisitilanteissa, merenkulun vaikutukset ilmastonmuutokseen sekä aluksiin suunniteltujen ilmakuplajärjestelmien ja tuuliroottoreiden edut.