SSS-radio

Entisen laivakokin Tapio Reinin päivän menuu koostuu ministerien, kulttuurihenkilöiden ja urheilijoiden haastatteluista. Messikallena öljytankkerissa aloittanut Reini johtaa nykyään Viron ainoata suomenkielistä radioasemaa: SSS-Radiota.

SSS-radiota voit kuunnella netistä:

sss-radio.ee

Suoratoisto suoraan radiosta Tallinnan alueella taajuudella 93,7 MHz.

Teini-ikäiselle Tapio Reinille aukesi maailma talvella 1976. Taskussa oli vain tuore todistus merimiesammattikoulun talousperuslinjalta ja messikallen jobi Presto-tankkeriin. Raumalaisnuorukaisen ensimmäinen määränpää oli Batumin satama Mustameren rannikolla.

- Koti-ikävä taisi iskeä jo menomatkalla. Batumin satamakapakassa hain italialaisen laivan kapteenin vaimon tanssiin. Siitä seurasi joukkotappelu ja passitus miliisiasemalle. Aamun morkkiksessa päätin, että tämä oli tässä. Ei ikinä enää merimieselämää, Tapio Reini muistelee.

Koskaan ei kannata sanoa ei koskaan
 

Kun Reini pääsi kotiin Raumalle, hän aloitti oitis kokkikurssin Rauman merimiesammattikoulussa. Sen jälkeen alkoivat pääkokkivuorot villeillä linjoilla Afrikkaan, Arabimaihin ja Amerikkaan, jossa Reini kuuli ensi kertaa jenkkiradiota.

- Laivoilla kuunneltiin etupäässä kasetteja. Olin pyörittänyt videonauhurissa Tapio Rautavaaraa kyllästymiseen asti, kunnes Amerikan itärannikolla kuulin radio-ohjelman, jollaista en ollut osannut kuvitella. Vauhtia ja ääntä piisasi, sanomasta en paljoa ymmärtänyt, Reini nauraa.