Kun mokataan, nauretaan yhdessä yleisön kanssa

- Laivakokkina vertaisin meitä aikoinaan Suomen televisioista tulleeseen Makupalat-ohjelmaan. Kova into, hetken inspiraatiota ja mausteita vähän sinne ja tänne. Tekijöinä on niin ammattilasia kuin noviiseja. Kun mokataan, sitten nauretaan yhdessä yleisön kanssa.

SSS-radiota tekee Tapio Reinin lisäksi kymmenkunta suomalaista ja virolaista avustajaa. Toiminta pyörii runsaan 1000 euron kuukausibudjetilla, ja rahat kerätään kokoon mainosten teolla sekä mainostilan myynnillä.

Päätoimittaja ja ministeri


SSS-radion toukokuun alun superviikko jatkuu heti tiistaina, kun päätoimittaja Reinin ja hänen oikean kätensä, tallinnalaisen juristin Toomas Rossin haasteltavaksi ”Päivän Tarjous” -ohjelmaan saapuu sisäministeri Krista Mikkonen, joka vastaa Suomen uudesta ulkomaalaisstrategiasta.

Päätoimittaja Reini ja hänen oikean kätensä Toomas Ross vetävät yhdessä suosittua "Päivän Tarjous" -ohjelmaa.

Kaksikko tivaa ministeriltä, miten valtiovalta suhtautuu uudessa strategiassaan ulkosuomalaiseen mediaan. Vastaus kiinnostaa, sillä Reini on ollut perustamassa ulkosuomalaisten radioiden verkostoa, johon kuuluvat mm. Ruotsissa, Espanjassa ja Australiassa toimivat suomalaisradiot.

- Ulkosuomalaisilla medioilla on valtava merkitys suomalaisen identiteetin ja kulttuurin esille tuomisessa. Kuuntelimme tarkalla korvalla ulkosuomalaisten tarpeita ja ongelmia. Esiin nousi mm. viranomaisviestinnän perillemenon tärkeys, sisäministeri Mikkonen vakuutti.

Sisäministeri Mikkonen ei luvannut SSS-radiolle suoraa rahallista tukea, mutta sympatiaa herui sitäkin enemmän. Ministeri arvostaa ulkosuomalaisten radioiden työtä pandemian aikaisesta tiedotuksesta ja pitää niiden työtä tärkeänä myös nykyisisä ja tulevissa kriiseissä.

- Meidän vahvuus Ukrainan sodan käsittelyssä ovat virolaiset asiantuntijat. He ovat itse eläneet venäläisten rautasaappaiden alla. Avustajamme Toomas Ross on käynyt Neuvostoliiton armeijan ja opiskellut Tallinnan yliopistossa juristiksi 1990-luvulla. Näkökulmaa löytyy, Reini vakuuttaa.

SSS-radion studiossa ajankohtaiskatsaukseen valmistautuvaa Toomas Rossia naurattaa. Ross muistuttaa, että myös päätoimittaja Reinillä on kokemuksia ”vaaran vuosista”. Reini hääräsi kokkina 1970-luvun lopussa M/s Ilmattarella linjalla Helsinki - Leningrad – Tallinna.

- Siellä tarjoiltiin hopeavadilla herkkuja herroille ja rouville. Risteilyvieraita tuli paljon jenkeistä ja Saksasta, mutta henkilökunta oli suomalainen. Meno oli siistiä, naisten ja miesten messit olivat erikseen. Joskus sentään kävin Leningradin merimiesklubilla, Reini muistelee.

Discoa ja jalkapalloa


Merimiesvuodet villeillä linjoilla ovat opettaneet Tapio Reinin hyväksymään ihmisten erilaiset ihonvärit ja kulttuurit, mutta jossain sentään menee suvaitsevuuden rajat. Kolme vuotta Silvia Reginalla aiheutti sen, että on kaksi sävelmää, joita Reini ei soita koskaan ohjelmissaan.