Lipunvaihto vahvistaa merenkulkumme luotettavuutta

Aker Yardsin Helsingin-telakalta vuonna 2008 valmistunut Viking XPRS aloitti liikennöinnin Ruotsin lipun alla. Viron alusrekisterissä se on ollut vuodesta 2014. Lipunvaihdon myötä aluksen henkilöstö siirtyy suomalaisen palkkausjärjestelmän piiriin ja suoraan Viking Linen työntekijöiksi. Aiemmin miehistö teki töitä virolaisen henkilöstövuokrausfirman kautta.

”Aluksemme työllistää 175 henkilöä. Heistä kymmenisen prosenttia työskenteli aiemmin M/s Rosellalla, joka siirtyi aiemmin tänä vuonna uudelle omistajalle Kreikkaan. Meillä on myös muilta aluksiltamme siirtyneitä ammattilaisia sekä laivan aiemman miehistön jäseniä. Muutos helpottaa rekrytointiamme ja luo henkilöstöllemme lisää mahdollisuuksia siirtyä laivalta toiselle”, kapteeni Stefan Dahlström kertoo. 

Suomen Merimies-Unionissa ollaan lipunvaihdosta erittäin tyytyväisiä.

”Viking XPRS:n ja aluksen työpaikkojen saaminen Suomen lipun alle on todella tärkeää suomalaiselle merenkululle. Lipunvaihto vahvistaa merenkulkumme luotettavuutta ja osaamista. Samalla se on osoitus siitä, että suomalaisiin merimiehiin luotetaan”, Merimies-Unionin puheenjohtaja Kenneth Bondas toteaa.

”XPRS:n siirtyminen Suomen alusrekisteriin lisää kotimaista kuljetuskapasiteettia, mikä on tärkeää huoltovarmuutemme kannalta. Kyseessä on merkittävä tapaus myös siksi, että alusten takaisinliputukset ovat erittäin harvinaisia – vuosikymmenten saatossa on nähty paljon useammin ulosliputuksia. Merenkulkumme kilpailukyvystä kertoo, että monet uudet matkustaja-alukset, kuten Viking Glory, on rekisteröity Suomeen.”