Kansakuntamme laivasto

Insinöörikommodori Alpo Tuurnala julkaisi Kansakuntamme laivasto -historiateoksen syksyllä 2023. Teos on sanallinen ja kuvallinen historiateos kansallisen laivastomme synnystä. Samalla se on rinnakkaistarina laajemmalle tapahtumien ketjulle, joka johti maamme vieraan vallan alaisen rajamaan asemasta itsenäiseksi valtioksi.

Tuurnala teki työuran laivanrakentajana ja merisotilaana ja on tämän lisäksi taitava kuvataitelija. Kansakuntamme laivasto -teos pitää sisällään tärkeitä ajatuksia Suomen laivaston synnystä. Tuurnala kiinnittää huomiota tärkeään seikkaan, koskien Suomen nykyisen jäänmurtajalaivaston syntyä:

”Siinä vaiheessa, kun itsenäisen Suomen laivastoa vasta synnytettiin, Merenkulkulaitos oli maan ainoa merellinen viranomainen, johon turvauduttiin niin henkilöstön rekrytoinnissa kuin aluskaluston kokoamisessa. Nykyisin modernit teknologiat, kuten satelliittinavigointi, ovat mullistaneet merenkulun, mutta kriisitilanteessa voi olla yhä toisin. Ehkä eivät majakoiden valot tai väylämerkit enää ole ratkaisevia, mutta maailmassa, jossa varmuudella kehitetään erilaisia elektronisia häirintämenetelmiä, on ehkä hyvä edelleen pitää takakaskussa jotain, joka on kansallisessa hallinnassa”, Alpo Tuurnala pohtii Kansakuntamme laivastossa.

Kuva alla: Jäänmurtaja Voima lähti 14.12.2023 avustamaan kauppalaivoja ensin Vaasan edustalle ja sieltä Suomenlahdelle. Talvikaudella 2023-2024 kaikki kahdeksan jäänmurtajaa ovat töissä. Vastaava, kova jäätalvi jääpeitteen laajuuden puolesta on nähty viimeksi vuosina 2011 ja 2003.