Kesätyöstä tuli ammatti

Alus lipuu tasaisesti kauppatorilta kohti Merisatamaa. Rättö muistelee, että tämä on hänen toinen kesänsä Royal Line -varustamon palveluksessa. “Olen ollut vesibussialalla yhteensä jo kymmenen kesää”, Rättö naurahtaa. Kesätyöt vesillä kutsuivat jo nuorena isän jalanjäljissä. 

“Aloitin vesibussiurani kansimies-tarjoilijana. Joka kesä ala veti puoleensa ja palasin samoihin hommiin yhä uudelleen. Noin neljä vuotta sitten päätin hankkia laivurin pätevyydet.”

Rättö kertoo, että lisäpätevyydet hankkimalla hän sai siirtyä niin sanotusti ruorin taakse. Pätevyydet saadakseen hän suoritti kotimaanliikeenteen laivurin sekä koneenhoitajan -kurssit.

Muutama kesä kului pienemmillä aluksilla ajamisen varmuutta hankkien. Nykyistä työnantajaansa hän kiittelee saamastaan luottamuksesta: “osaamiseen luotetaan ja olen saanut tilaisuuksia kehittyä ammatillisesti”. 

Kesätyön sijaan Rättö puhuukin jo ammatista. Vuosien saatossa hän on ehtinyt opiskella täysin toista alaa ja pohtia oman elämänsä suuntaa. Mieluisasta ja pitkäaikaisesta kesätyöstä kehkeytyi hänelle hyvin luontevasti, ikään kuin varkain, ammatti.

“Pikkuhiljaa kesätyöstä tuli minulle työ. Laivuri on hyvä ammatti ja olen ylpeä siitä.” Rättö summaa yhteen.