Merimieheksi? Mikä jottei!

Miksi nuorten tai esimerkiksi ammatinvaihtajien kannattaisi harkita merille lähtöä?

- Yksi iso osa merityössä on se, että et ole työssä koko aikaa kiinni kuten maissa. Teet töitä aluksella ja voit jättää työt työpaikalle, kun lähdet laivalta vapaille.

- Teemme töitä osastollani 1:1-vuorottelulla. Jotkut tekevät seiskaa, toiset kasia. Tämä tarkoittaa sitä, että teet töitä laivalla seitsemän tai kahdeksan päivää, jonka jälkeen sinulla on vastaava määrä vapaata.

- Ja vapaan aikana ei tarvitse miettiä työasioita. Se on iso asia. Ja kyllä merillä palkkauskin on ihan hyvä.

Jukka Kiviranta ei asu itse rannikolla, vaan käy töissä laivalla Sisä-Suomesta, Kuopiosta.

- Viimeiset kymmenen vuotta olen käynyt laivalla töissä Kuopiosta. Kotoisin olen Luumäeltä ja asunut myös Kotkassa ja Lappeenrannassa.

Ihmisen asuinpaikka ei olekaan merityössä olennaista, vaan merenkulku mahdollistaa työssäkäynnin kauempaakin Suomesta. Mitä kuopiolaiset, Kallaveden äärellä asuvat ihmiset ajattelevat merenkulusta? Löytyisikö Kuopion seudulta lisää merenkulkijoita?

- Kyllä vain. Minulla on tällä hetkellä kaksi ystävää, jotka harkitsevat merille töihin lähtöä. He työskentelevät kesäisin sisävesillä, mutta olisivat kiinnostuneet töistä isommilla vesillä. Vettä on kaikilla ympärillä niin Kuopiossa kuin Itämerellä - se on meille kaikille yhdistävä tekijä.