Jäänmurtajat avustavat kauppalaivoja 24/7

Jäänmurtajat avustavat kauppalaivoja Suomen satamiin kellon ympäri. Avustustehtävät osuvat eniten kuitenkin yöaikaan, mikä tarkoittaa sitä että aamun tultua miehistö kömpii komentosillalta messiin aamupalalle ja käy sen jälkeen yöpuulle.

Laivahuoltaja Satu Sutelainen kiipeää messistä rappuset ylös miehistön hyttikäytävälle ja alkaa vaihtaa uusia lakanoita ja pyyhkeitä. Laivahuoltajan työ jäänmurtajalla on erittäin tärkeää, sillä kuten sanonta kuuluu: ”puhtaus on puoli ruokaa”. Jäänmurtajien miehistön on keskityttävä aluksella töihinsä, joita ikämies Urholla kyllä piisaa. Kiitos miehistön, lähestulkoon perinnelaivaksi käyvä Urho on pysynyt hyvässä kunnossa, koska sitä huolletaan pieteetillä ja ammattitaidolla. Siitä syystä Urhon habitus on Urhon, eikä mikään Turhapuron.

Huolellisesti hytin hyllyjen ja pöytien pinnat pyyhkii myös laivahuoltaja Satu Sutelainen. Hyttikäytävällä on hiljaista, kun Urho odottelee pysähdyksissä Haminan edustalla uutta avustustyötä. Miehistöstä osa on unten mailla.

- Työ jäänmurtajalla on äänten osalta hiljaisempaa kuin esimerkiksi matkustaja-aluksilla, jossa olen ollut töissä. Toki jäänmurtaja kolisee ja kilisee jäitä särkiessä, mutta siihenkin tottuu, laivahuoltaja Satu Sutelainen pohtii.