Venäjän tappio Mustallamerellä käänsi Pietari Suuren katseen Itämerelle

Ennen kuin Ruotsin kuningas Kaarle XII kuoli, Venäjä ehti menettää suurvalta-Ruotsilla Donin suulla Mustanmeren rannalla sijaitsevan Asovan kaupunkin, jonka Pietari oli vuonna 1700 vallannut.

Mustanmeren menetyksen jälkeen Pietari kääntyi pohjoisen suuntaan Itämerelle ja alkoi vahvistaa asemiaan siellä. Venäläiset miehittivät suuren osan Suomea. Venäläinen laivasto suuntasi Itämerellä länteen ja liittoutui Tanskan laivaston kanssa Ruotsia vastaan.

Venäläisten Suomeen tunkeutumisen jälkeen seurasi niin sanottu Ison vihan aika. Se pitää melko lailla sisällään – ikävä kyllä – samoja elementtejä, mitä olemme saaneet nähdä nyt esimerkiksi Ukrainan sodassa. Venäläiset hävittivät järjestelmällisesti Viipurin ja Kymijoen välisen alueen, jotteivat suomalaiset joukot saisi sieltä elintarvikkeita. Venäläiset upseerit ja kasakat ottivat Suomesta kaiken irti, minkä pystyivät. Suomalaisia naisia ja lapsia kuljetettiin myytäväksi Pietariin – halvalla hinnalla. Suomalaisia hävitti myös paiserutto, jota aikalaiset kutsuvat isoksi kuolemaksi.

Aiheesta lisää: Yle 5.4.2021: 300 vuotta sitten Pohjanmaalla tehtiin hirmutöitä, joista nyt tuomittaisiin kansanmurhana – "Raaimmista verilöylyistä jäivät todistamaan vain ruumiskasat": Niin sanottu isoviha täyttää tasavuosia. Juhliin ei ole silti syytä: kyseessä on ehkä Suomen historian synkin vaihe.

Maalaus alla: Poltettu kylä, Albert Edelfelt vuodelta 1879 (Maalauksen etualalla on kolme hahmoa, nuori nainen, puolisokea vanha mies ja pieni lapsi, jotka piileskelevät kallion takana, kun kylän rakennukset savuavat horisontissa. Sotajoukko on marssimassa pois kylästä. Mukanaan paenneella perheellä on joitain kelkkaan lastattuja tavaroita ja ainoina aseinaan kirves sekä varsijousi. Ympärillä on lumen peittämä tasainen maisema.)