Pultavan taistelu Ukrainassa päätti Ruotsin suurvaltakauden

Venäjän ja Ruotsin joukot kohtasivat seuraavan kerran Ukrainassa 1709 kuuluisassa Pultavan taistelussa, jossa Kaarle XII:n joukot tuhottiin. Pultavan taistelun sanotaan olleen ratkaiseva taistelu Suuressa Pohjan sodassa ja Venäjälle koetun häviön sanotaan päättäneen Ruotsin suurvaltakauden.

Edesmennyt presidenttimme Mauno Koivisto tutki laajalti Venäjän historiaa ja venäläisyyttä. Koivisto kertoo kirjassaan Venäjän idea, että hän kävi kerran puhumassa Ukrainassa eräässä seminaarissa Pohjoismaisesta taloudesta. Koivisto kertoo, että ”tilaisuudessa Ukrainan hallituksen edustajat esittivät, että he tekivät virheen, kun liittyivät Pietariin, eivätkä ”Kaarle XII Suureen.”

Ruotsin kuningas kärsi siis 1709 ankaran tappion Ukrainan Pultavassa ja Ruotsin suurvalta-ajan kausi päättyi. Ruotsin kuningas pakeni tämän jälkeen Turkin suojiin ja sai houkuteltua Turkin julistamaan sodan Venäjälle. Sodassa Venäjä menetti Donin suulla Mustanmeren rannalla sijaitsevan Asovan kaupunkin, jonka Pietari oli vuonna 1700 vallannut.

Maalaus alla: Kaarle XII ruumissaatto (Gustaf Cederström) on Ruotsin arvokkaimpia maalauksia. Kaarle XII on kuvattu sotahulluksi ja hän soti joukkojensa etualalla. Koettuaan tappion Pultavassa kuningas ei halunnut palata Ruotsiin, vaan pakeni ottomaanien suojiin. Historia.net: Sotahullu kuningas ajoi Ruotsin ahdinkoon. Vietettyään aikaa Turkissa, hän lähti kohti koti-Ruotsia 1714. Kerättyään kotipuolessa voimia, Kaarle XII päätti hyökätä 1716 Tanskaa vastaan, mutta jäät eivät olleet tarpeeksi vahvat kantamaan armeijaa, joten hän hyökkäsi Norjaan. Tämä Norjan sotareissu koitui kuninkaan kohtaloksi, ja hän kuoli 1718 piirityksessä luotiin.