Miten tapahtumat ulottuvat nykypäivään?

YHTEENVETO: SAANA LAMMINSIVU (YHTEENVETO PERUSTUU MAUNO KOIVISTON KIRJAAN ’VENÄJÄN IDEA’ JA MUIHIN ERI HISTORIALÄHTEISIIN)

Suurvalta-Ruotsi hävisi Venäjälle Ukrainan Pultavan taistelussa ja Hangon Riilahden (Hankoniemen) meritaisteluissa 1700-luvulla. Mitä vaikutuksia tapahtumilla on tähän päivään?

Mauno Koiviston laatima Venäjän idea ilmestyi vuonna 2001. Presidentin pyrkimyksenä oli ymmärtää venäläistä ajattelua, joka ilmenee historian tapahtumissa ja vaikuttaa maan tulevaisuuden valintoihin. Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 kirja on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

Pietari Suuri loi Venäjästä Itämeren merimahdin. Hangon Riilahden meritaistelu 7. elokuuta 1714 oli Venäjän ensimmäinen suuri merivoitto, jonka vaikutukset ulottuvat tähänkin päivään.

Laivat ja merenkulku kiehtoivat Pietari Suurta ja hän otti tehtäväkseen avata Venäjälle ympärivuotisen pääsyn merelle. Aluksi Pietari Suuri ei suunnitellut etenemistä Itämerelle, vaan suuntana oli Turkki. Sen valtaus ei onnistunut, vaan Turkin kanssa solmittiin rauha. Tämän jälkeen Pietari Suuri julisti 20. elokuuta 1700 sodan Ruotsille.

Kuva alla: Ruotsin kuninkaanlinna