Kiina saa satama kerrallaan hallintaansa Euroopan satamainfraa?

Satamaoperaattorin omistus on siis suoraan yhteydessä Euroopan infrastruktuurin toimintaan. Hampurin satama on yksi Euroopan kolmesta suurimmasta satamasta Rotterdamin ja Antwerpenin ohella. Suomessa Kiinan valtion sijoitusyhtiö CIC (China Investment Company) omistaa sieltä logistiikkakeskuksen ja satamaoperaattoreita palvelevan Vuosaari Service Centerin, Helsingin Sanomat taustoitti 8.10.2022 jutussaan: Näin Kiina otti niskalenkin Euroopasta.

Mainittakoon vielä, että kiinalaisvarustamo Coscon toimisto sijaitsee myös Helsingin Herttoniemessä. (Merimies-Unioni: kiinalainen jättivarustamo Cosco liikennöi Vuosaareen

Hampurin mahdollinen satamakauppa tarjoaisi Kiinalle suoran meritien Hampurista Helsinkiin – ja avaisi samalla suurvallalle viimeisiä väyliä, joita se ei ole saanut toistaiseksi ”hallintaansa”, mistä Kiinan uusi silkkitie-hankkeessa on kysymys. 

Suomen pääministeri Sanna Marin ilmaisi huolensa kiinalaisten omistuksen kasvamisesta Euroopassa: ”Ei voi olla niin, että myydään infrastruktuuria kiinalaisille ja rakennetaan riippuvuuksia, jotka sitten myöhemmin löydämme edestämme”, pääministeri toi esiin Helsingin Sanomissa 21.10.2022.