M/s Finnsirius

Finnlinesin uusi rahti-matkustajalaiva M/s Finnsirius saapui Suomen lipun alle

Finnlines-varustamon uusi rahti-matkustajalaiva M/s Finnsirius purjehtii Suomen lipun alla. Alus liikennöi Naantali–Långnäs–Kapellskär-reitillä.

Itämeren laivaliikenteessä on alkanut uusi aikakausi. Finnlines-varustamon M/s Finnsirius on Itämeren risteilyliikenteen uusi tähti, joka ei jätä matkustajaa tai rekkamiestä kylmäksi. Risteilyiltä etsitään nyt viihtyisyyttä ja rauhaa.

M/s Finnsirius teki neitsytmatkan Naantalista Kapellskäriin 15. syyskuuta 2023 ja sen sisarlaiva, M/s Finncanopus, aloittaa liikenteessä tammikuussa 2024.

1100 matkustajaa, 5200 kaistametriä rahtia

Finnlines varustamon liikevaihdosta yli 90 prosenttia muodostuu rahdista, mutta uusien Superstar-luokan alusten (M/s Finnsirius ja M/s Finncanopus) myötä otetaan reilu askel matkustajaliikenteen suuntaan. M/s Finnsiriuksen kyytiin mahtuu 1100 matkustajaa ja 5200 kaistametriä rahtia. Itämeren laivajätin uumenissa on yhteensä viisi lastikantta rahdille ja ajoneuvoille. M/s Finnsirius on 235 metriä pitkä ja 33 metriä leveä.

Uusi palvelukonsepti Itämeren liikenteessä

M/s Finnsirius on palvelukonseptiltaan ja arkkitehtuuriltaan täysin uudenlainen laiva Itämeren laivaliikenteessä. Finnlinesin Superstar-luokan alukset tarjoavat matkustajalle – olipa hän risteilymatkustaja tai rekkamies – viihtyisän ja elämyksellisen matkan. Naantalista voi tehdä jatkossa Finnlinesin laivoilla Saaristomeri Picnic-päiväristeilyn Ahvenanmaalle tai kiireettömämmän yön yli risteilyn Ruotsiin.

 

Hyttien nimiä on inspiroinut tähtitaivas – voit yöpyä vaikkapa ylellisessä Kefeus-sviitissä (Owner’s Suite), kuva alla. Sviitissä on oma sauna ja amme merinäköalalla.

Family & Friends-hytti merinäköalalla. Tilava ikkunallinen hytti erillisellä makuuhuoneella jopa kuudelle henkilölle.

Tilavat neljän hengen LUX-hytit Vela, Lyra, Carina ja Cygnus sijaitsevat laivan keulassa. Hyttien panoraamaikkunoista avautuu näköala menosuuntaan.

Uusi alus tuo työtä ja verotuloja Suomeen

Suomalaisen kauppalaivaston uusiutuminen on tärkeää. Jokainen uusi, Suomen lipun alle saapunut uudisrakennus tuo tullessaan monia myönteisiä asioita Suomelle.

• tarjoaa työtä ja toimeentulon merenkulkijoille, jotka maksavat verot Suomeen

• tarjoaa uusia uramahdollisuuksia jo merillä työskennelleille ja uusille osaajille maista

• tarjoaa työtä ympäri Suomen: merillä voi käydä töissä aina Inarista saakka (vuorottelu)

• uudistaa suomalaista tonnistoa: uudet alukset ovat maailman ympäristöystävällisimpiä ja käyttävät uutta tekniikkaa

• Suomen huoltovarmuus säilyy ja ylläpidetään – ja jopa kohenee uusien alusten myötä

• Suomalainen merimiesammatti- taito, merenkulku ja meriklusteri säilyvät ja niillä on jatkuvuus ja tulevaisuus: Suomi on saari ja täysin merenkulusta riippuvainen kuljetustemme osalta.

Kuva alla: Tarjoilija Katri Vallasvuori on vanha finnlinesilainen ja tyytyväinen päästyään töihin uuteen alukseen. M/s Finnsiuksen hakumatka Kiinasta oli eksoottinen.

– Pitkällä merimatkalla näki delfiinejä, lentokaloja ja jopa haita.

Seitsemän ravintolaa ja baaria

Finnlinesin uusilta laivoilta löytyy jopa seitsemän ravintolaa ja baaria: Fisherman’s Bistro, Cargo Buffet, Micke’s Wine & Dine, Barrel Bay Bar & Tapas, Under the Stars, Stellar Lounge ja Höyry – Spa Bar.

Kahvilat ja ravintolat on sijoiteltu aluksen kannelle 11 ja 12 ja ne jatkuvat yhtenä ketjuna läpi koko kerroksen. Keittiöt sijaitsevat aluksen keskellä suoraan ravintoloiden vieressä (huom! pääkeittiö kannella 10), joista tarjottavat on lyhyt sekä kätevä matka toimittaa tarjolle houkutteleviin vitriineihin.

Kuvassa alla: Kokki Rosalyn Kettunen ja keittiömestari Peter Palander laittavat ravintolaa tarjoilukuntoon ja toivottavat matkustajat tervetulleeksi laivaan!

Baarimestari Ville Okker laittoi viinejä tarjolle M/s Finnsiriuksen kastajaispäivän kutsuvieraille.

M/s Finnsiriuksen ravintoloiden menut ovat kokki/ravintoloitsija Henri Alénin käsialaa. Menuiden suunnittelussa on ollut mukana myös Finnlinesin oma väki. Ruoat valmistaa miehistö, joista monet ovat kokeneita talouspuolen huippuosaajia eri laivoilta. Myös maista on tullut uusia alan ammattilaisia. Yksi heistä on M/s Finnsiriuksen keittiöpäällikkö Sami Mäkinen.

– Työskentelin viimeksi keittiömestarina Turun kaupungintalon edustuskeittiössä, keittiöpäällikkö Mäkinen kertoo. Mäkinen ehti työskennellä 30 vuotta maissa ja palasi nyt takaisin laivalle. Meritermit soljuvat luonnikkaasti keittiöpäällikön suusta, kun hän kehuu työkavereitaan.

– Nostan näille miehille hattua. Saavuimme laivalle lauantaina ja pistimme ravintolat nollasta pystyyn neljän päivän aikana, hän kehuu vieressään seisovaa kokki Ville Hämäläistä.

Baarimestari loihtii drinkkejä toiveiden mukaan

Baarimestari Alexander Ruzza tarjoilee juomia. Koronavuosien jälkeen työ uudella M/s Finnsiriuksella on upea asia. Ruzza on kokenut konkari ja merimies, joka on toiminut myös Merimies-Unionin luottamusmiehenä ja erilaisissa työturvallisuustehtävissä. Heti alkuunsa siis ”Unionin uutisia”:

– Kapteenin toimesta aloitimme jo toissapäivänä kartoituksen, että pääsimme valitsemaan meidän luottamusmiehet ja työ- turvallisuusporukan, eli asia on työn alla.

Entä miltä uusi työpaikka vaikuttaa?

– Olemme tulleet selvästi 2000-luvulle, Alexander Ruzza toteaa ensitunnelmista uudesta laivasta.

– Henkilökunnan tilat on huomioitu hyvin: niissä on riittävästi tilaa. Messi on kaunis ja iso, hyvin laitettu. On erilaisia viihdetarvikkeita ja miehistön kuntosalista löytyvät ihan uudet laitteet. Saunat ja muut puitteet ovat ihan huikeat.

2 500 ihmistä on hakenut töihin uusille Finnlinesin laivoille, Ruzza tietää kertoa.

– Hyvin on rekrytointi toiminut ja olemme saaneet tänne mainioita ihmisiä ja oikeita ihmisiä oikeisiin paikkoihin. Nyt toivomme, että myös asiakkaat löytävät meidät.

Fisherman’s Bistrossa matkustajia iloisesti tervehtii ja laivaan tervetulleeksi toivottaa Yasemin Ermez.

– Muutin vuonna 2005 Turkista Suomeen. Nyt olen asunut 18 vuotta Suomessa ja olen ollut täällä alusta, eli saapumisestani lähtien töissä. Työskentelin pitkään muun muassa Finnairin Business Loungessa, Ermez on matkailualan rautainen ammattilainen.

Ei viihde, vaan viihtyvyyslaiva

Finnlines ei kertomansa mukaan halua kilpailla perinteisistä Tukholmanristeilyn matkustajista, minkä vuoksi uusilta Superstar-luokan aluksilta ei löydy yökerhoa.

– Laiva on suunniteltu viihtyisäksi, vaan ei viihdelaivaksi, toteaa baarimestari Anniina Laine, joka on tuttu myös Merimies-Unionin luottamusmieskursseilta.

Laine siivittää M/s Finnsiriuksella matkustajia saunan lauteille ja työskentelee aluksen Höyry spa- ja saunaosastolla, joka sijaitsee aluksen ylimmällä kannella. Itämeren maisemista voi nautiskella ihanissa korituoleissa ja ulkokannelta voi vilvoitella myös ulkoporealtaassa.

– Idea on, että sauna- ja spa-osastolla voi nyt myös viettää aikaa ja tulla ulkokannelle vain nautiskelemaan ja rentoutumaan. Ylimmältä kannelta löytyy 400 neliön katettu terassialue, jolla saunaosaston lisäksi palvelemme, baarimestari Anniina Laineelta sujuu drinkkien teko sekä alkoholilla että ilman.

M/s Finnsiriuksella panostetaan hyvinvointiin ja terveyteen. Höyry Spa-osastolta on suora panoraamamaisema Itämerelle. Osastolta löytyy sekä perinteinen suomalainen sauna että höyrysauna.

– Spa-osaston yhteydestä löytyy myös hyvin varusteltu kuntosali sekä joogastudio, jonka voi halutessaan vuokrata omaan käyttöön, baarimestari Laine mainostaa.

Kuntosali ja saunat urheiluseurojen käyttöön

Alukselta löytyvät suuret ja kattavat kuntoilutilat sekä saunat mahdollistavat aluksen tarjoamisen esimerkiksi urheiluseurojen käyttöön, jotka menevät laivalla Suomesta Ruotsiin ja toisinpäin. Kuntosalia voi vuokrata käyttöönsä kaikki laivamatkustajat.

Stellar Lounge

Laivan keulassa sijaitsevasta Stellar Loungesta avautuu yksi laivan upeimmista näköaloista. Aluksen miehistöstä monet kehuvat erityisesti Loungea aluksen yhdeksi upeimmaksi paikaksi. Tilaa sopii niin yritysten käyttöön kuin yksittäisille matkustajille.

– Stellarin tilat ovat hulppeat. 65 euron hintaan saat varata tilan omaan käyttöösi ja syödä ja juoda Loungen juhlavasta tarjonnasta. Tila sopii hyvin työntekoon tai vain omaan rauhalliseen matkustamiseen.

Loungesta löytyy myös erikokoisia kokoustiloja, joita voi varata omaan käyttöön lisämaksusta. Loungen tilat käsittävät aluksen koko keulaosan.

Lapsille leikkitila kannella 12

Uudet laivat ovat suunniteltu perheiden tarpeisiin. Sisätiloista löytyy meriteemainen Kid’s Corner ja ulkokannelta Space Games -leikkialue avaruustyyliin. Fisherman’s Bist- rosta löytyy Family Zone -alue ja Friends & Family-hytit ovat omiaan jopa kuuden henkilön perheille.

Avara laiva ja käytävät

Itämeren uuden tähden valtava koko on mahdollistanut rakentaa laivaan suuret ja avarat ravintola- ja oleskelutilat sekä hytit ja miehistötilat.

M/s Finnsiriuksen käytävät ja aulat ovat väljät. Niitä pitkin mahtuu kulkemaan niin kävelijät kuin lastenrattaat sekä rollaattoritkin. Laivan suunnittelussa on huomioitu niin liikunta- kuin näkörajoitteiset kaideopasteita myöten.

Lemmikki matkalle mukaan

Aluksen erikoisuus ovat lemmikeille suunnitellut omat oleskelutilat. Risteilylle lähtö ei kaadu enää siihen, ettei koiralla tai kissalle ole hoitajaa, sillä oman lemmikin voi ottaa matkalle mukaan. Aluksen ulkokannella ja sisätiloissa on lemmikeille omat tilat ja esimerkiksi koirat voivat leikkiä vapaana niiden omalla aidatulla alueella kannella 12. Lemmikkihytit on sijoiteltu kätevästi lähellä lemmikkien ulkoilutusaluetta. Aluksen bistrosta löytyy puolestaan oma lemmikkiystävällinen Pet Zone-alue.

Naantalin satama

Naantalista muodostuu Suomen uusi rahti- ja risteilyliikenteen keskus, kun Finnlinesin uudet matkustaja-rahtilaivat saapuvat liikenteeseen. Naantalin sataman satamajärjestelyt on saatu hyvin valmiiksi vastaanottamaan kasvava rekka- ja henkilöautoliikenne.

Henkilömatkustajat kuljetetaan Naantalin satamasta alukseen sisään linja-autolla. Kun bussi ajaa rampista sisään ruumaan, laivan mittasuhteet alkavat hahmottua: lastitilat vain jatkuvat ja jatkuvat, eivätkä laidatkaan tule heti vastaan.
 

Tervetuloa laivaan!

-Olemme todella vaikuttuneita uuden aluksen tyylikkyydestä ja kauneudesta. Laivan palvelukonsepti on ainutlaatuinen ja kunnianhimoinen, mutta uskomme pystyvämme toteuttamaan sen, M/s Finnsiriuksen Duty Free-myymälän (Sailor's Shop) väki on tarmoa täynnä.

Vasemmalta: Nina Senvall, Benita Hagström, Saara Lamont, Rünno Sakovits ja Kalle Soiluva toivottavat tervetulleeksi M/s Finnsiriukselle.