Suomen Merimiesunioni logo
Turvaposti
Medlemstjänst
Näytä alasivut

14.3.2024

Luottamusmies Joonas Kallio: Suomen hallitus yrittää heikentää perusduunarin asemaa

Pääministeri Petteri Orpo sai täyslaidallisen ja julkisen nöyryytyksen Euroopan parlamentissa, jossa hän kävi puhumassa 13.3.2024. Parlamentin demariryhmä ryöpytti Orpoa lakkojen rajaamisesta ja ministerin leikkaussaksista. Vastaavaa julkista nuhtelua ei ole nähty Suomen pääministerin osalta koskaan Euroopan unionissa. Suomen hallituksen maine leikkaajana ja lakko-oikeuden rajoittajana on kiirinyt kauas.

– Normaalisti toivottaisin onnellisena ja ylpeänä pohjoismaisen pääministerin tervetulleeksi. Tänään en voi niin tehdä, Vasemmistoa edustava meppi Nikolaj Villumsen sanoi.

Sosiaalidemokraattien ryhmäpuhuja Iratxe García Pérez puuttui meneillään oleviin riitoihin Suomessa.

– Onko paras tapa puolustaa työntekijöiden oikeuksia niin, että helpottaa irtisanomisia, vähättelee keskustelua ja rajoittaa lakko-oikeuksia? Onko paras tapa rajoittaa köyhyyttä ja eriarvoisuutta se, että rajoittaa julkista rahoitusta eläkkeisiin, työttömyysturvaan, koteihin ja vanhempien tukiin?

– Oletteko ylpeä siitä, että valtiovarainministeri esiintyy sosiaalisessa mediassa isojen saksien kanssa tyytyväisenä siihen, että hän leikkaa ihmisten tuloja ja sosiaaliturvaa?, Iratxe García Pérez kysyi.

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) kävi puolestaan puhujapöntössä Euroopan parlamentissa kertomassa, että perussuomalaiset ei ole äärioikeistolainen puolue. Jo tällainen käytetty puheenvuoro kertoo omaa tarinaansa siitä, millainen maine Suomen hallituksella on Euroopan parlamentin keskuudessa.

Hallitus yrittää heikentää perusduunarin asemaa

Mitä mieltä Merimies-Unionin luottamusmiesten peruskurssille 11.-14.3.2024 osallistuneet luottamusmiehet ovat tilanteesta?

- On hyvä, että Suomen hallituksen maine leikkaajana kiiriytyy ympäri Eurooppaa. Toivon mukaan Euroopan Unionista tulisi painetta Orpon suuntaan, että tuollainen turhanpäiväinen leikkausbuumi loppuu ja rauhoitutaan. Annetaan vähän siimaa asioihin ja neuvotellaan, Merimies-Unionin luottamusmies Joonas Kallio toteaa.

Hallitus yrittää saada järjestäytymättömiin yrityksiin ”henkilöstön edustajan”

Suomen hallitus haluaa lisätä paikallista sopimista. Hallitus haluaa tarjota järjestäytymättömille yrityksille samat oikeudet kuin järjestäytyneille. Järjestäytymättömässä yrityksessä voisi jatkossa kuka tahansa - ”kadulta revitty” henkilö - toimia työntekijöiden edustajana. Henkilöltä ei vaadita minkäänlaista työlainsäädännön tuntemusta, joten hänen todellinen henkilöstön edustamisensa ja tieto-taitonsa on heikkoa, jopa olematon. Huomionarvoista myös on, että työnantaja voi valita ”henkilöstön edustajaksi” itselleen mieluisan ”joo joo”- miehen.

M/s Viking Grace-aluksella kokkina ja luottamusmiehenä työskentelevä Joonas Kallio pitää hallituksen leikkaustoimia huolestuttavana.

- Tässä poljetaan nyt työntekijän etuuksia Orpo-Purra hallituksen toimin. Heikennetään meidän perusduunareiden asemaa.

Hallituksen esittämät leikkaukset ovat laajoja ja monet niistä perustavaa laatua olevia. Ymmärtääkö kansa, saati päättäjät, itsekään mitä ovat tekemässä?

- En usko, että ihmiset ovat vielä sisäistäneet, mitä kaikkea heikennykset tarkoittavat. Kun lukee valtamediaa, niin tuntuu siellä vain lietsotaan ja siunaillaan meneillään olevaa lakkotilannetta. Ei kerrota riittävän selkeästi, että mistä tilanteessa on pohjimmiltaan kysymys. Valtamedia kirjoittaa asioista toimituksen näkökulmasta katsottuna, mikä ei välttämättä ole faktaa. Duunari lukee jutun ja uskoo, mitä siinä sanotaan.

Leikkaukset kohdistuvat eniten pienituloisiin ihmisiin. Esimerkiksi ensimmäisestä sairaslomapäivästä ollaan tekemässä palkatonta.

- Jos ensimmäisestä sairaslomapäivästa tehdään palkaton, niin tullaan sairaana töihin eikä jäädä kotiin. Tauti leviää ja ihmisen kunto ei parane, jonka myötä hän voi sairastua vielä pahemmin, Joonas Kallio pyörittelee päätään.

Suomessa on monia pitkäaikaissairaita ja lapsiperheitä, joissa sairastellaan jatkuvasti.

- On järkyttävää, että heidän elämäänsä ja toimeentuloaan heikennetään entisestään, samaan aikaan kun varakkaimpien etuja kasvatetaan.

Mitkä leikkaukset pelottavat eniten laivaväkeä?

- Työntekijän irtisanominen. Työntekijän voi irtisanoa ilman suurempia perusteita. Mennään kalakaveri-perusteella. Jos työnantaja ei tykkää jostakin työntekijästä, hän voi irtisanoa työntekijän ilman suurempia perusteita.

Paikallista sopimista ollaan laajentamassa ja se koskisi jatkossa myös järjestäytymättömiä yrityksiä. Työmarkkinoista tulevat villit ja säätelemättömät. Miksi Suomen hallitus tekee tällaisia päätöksiä?

- Mitä olen hallituksen esityksiä nähnyt, niin hyvä on kysyä että onko niiden keinoin syntynyt säästöjä vai ei. Mikä näyttää paperilla hyvältä, voi käytännössä tarkoittaa sitä, että mennä perse edellä puuhun. On enemmän menoja kuin tuloja. Näin kävi esimerkiksi sote-uudistuksen kanssa. Järjestelmää rakennettiin kaksikymmentä vuotta ja tässä on tulos. Palvelut vain heikkenevät entisestään ja kustannukset nousevat.

Ammattiyhdistysliikkeen asemaa yritetään murentaa hallituksen toimesta. Oletko samaa mieltä?

- Ammattiliiton asemaa yritetään heikentää. Meistä koitetaan tehdä työnantajan toimesta jatkossa ”kerhotoimintaa”.

Onko tämä perimmäinen tavoite?

- Kyllä, ammattiliittoja koitetaan polkea alaspäin ja tehdä meistä tilanteeseen syntipukki lakkojen muodossa.

- Mielestäni ammattiliittojen ei pidä antaa nyt periksi.

Elinkeinoministeri Wille Rydmanin esiintyminen A-studiossa 13.3.2024 ylimielistä

13.3.2024 illan A-studiossa työmarkkinapoliittisesta tilanteesta olivat keskustelemassa elinkeinoministeri Wille Rydman ja kansanedustaja Krista Kiuru (sd.). Kiuru totesi Suomen hallituksen kopioineen Suomen hallitusohjelmaan elinkeinoelämän keskeiset tavoitteet kirjoitusvirheineen päivineen. Kiuru totesi hallituksen vievän Suomea takaisin 30-luvulle, piika- ja renkiyhteiskuntaan, jossa työnantaja määrittelee palkan ja työolot.

Elinkeinoministeri Wille Rydman kiisti Kiurun väitteet toteamalla, että suomalaista työmarkkinaa ollaan viemässä Ruotsin ja Saksan suuntaan. Rydmanin argumentointi seilasi asiasta toiseen ja hän nosti esiin myös jopa hallitusohjelmaa koskevan maahanmuuton, kun ei enää muuta keksinyt. Rydman väite siitä, että Suomen työmarkkinat ovat tulevaisuudessa Ruotsin ja Saksan kaltaiset ei pidä paikkaansa: Ruotsissa ja Saksassa poliittisia mielenilmauksia ei rajoiteteta. Yrityksissä on aina aina luottamusmies edustajana jopa yrityksen hallituksen kokouksissa. Suomessa istuva hallitus pyrkii puolestaan murentamaan vuosikymmenten aikana luotua luottamusmiesjärjestelmää, luottamusmies Joonas Kallio toteaa 13.3.2024 A-studiossa käydystä keskustelusta.