Merikuljetuksia ja vihreää teknologiaa

TEKSTI: JUHA GRANATH

Jos suomalainen merenkulku kaipaa luovaa ajattelijaa, niin tässä teille on sellainen.

Merenkulkuneuvos Jussi Mälkiä seilasi 15 vuotta merimiehenä, osallistui Greenpeacen tempauksiin Itämerellä ja perusti merikuljetusten ja vihreän teknologian alueille keskittyvän Meriaura Oy:n.

Meriaura Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Jussi Mälkiä paistattelee alkukesän päivää kakkoskodissaan Tauriac de Naucellen maalaiskylässä Etelä-Ranskassa. Vaikka Välimeri on kahden ja Biskajanlahti kolmen tunnin ajomatkan päässä, meri on jatkuvasti merimiehen mielessä.

- Etäyhteydet toimivat hyvin ja teen töitä normaalisti. Täältä katsottuna Suomen merenkulku näyttää olevan jännässä kohdassa. Ennenkin toki murroksia on ollut, mutta nyt pitäisi ryhtyä reippaisiin toimiin vihreän- ja digisiirtymän eteenpäin viemiseksi, Jussi Mälkiä sanoo.

Merenkulkuneuvos Mälkiä on seurannut tiiviisti myös uuden hallitusohjelman tekoa. Miehen mielestä Suomella on kaikki edellytykset tulla menestyneeksi ja kiinnostavaksi merenkulkumaaksi johdonmukaisella merenkulkupolitiikalla.

- Vallitseva varovaisuus on hylättävä. Merenkulun koulutusta on uudistettava, lainsäädännön ennustettavuutta parannettava ja yritystuet korvattava nettopalkkajärjestelmällä. Lisäksi vielä pieni arvoloikka vastuullisempaan toimintaan, Jussi Mälkiä luettelee.

Juhannuksen jälkeen Jussi Mälkiän vuoden kestänyt maaseutuelämä on ohi ja nelihenkinen perhe palaa takaisin Naantaliin. Perheen Suomen koti oli viime talven Meriaura Oy:n henkilökuntaan kuuluvien kolmen ukrainalaisperheen käytössä.

- Yksi nuoripari jää vielä asumaan tontillamme olevaan tilavaan piharakennukseen. Heistä on jo tullutkin miltei perheenjäseniä. Isäni ja hänen vanhempansa olivat Karjalan evakkoja ja tuntuu hyvältä olla mukana jeesaamassa saman kohtalon kokeneita, Jussi Mälkiä sanoo.

Jussi Mälkiä perusti Meriaura Oy:n yhdessä kaverinsa kanssa vuonna 1986. Yhden hinaajan yhtiöstä kasvoi 15 aluksen laivasto, joka kuljettaa mm. bio- ja kiertotalouden tuotteita, agribulkia sekä vaativia erikoislasteja Pohjois-Euroopan alueella.

- Ei tämä niin surkeaa ja vaarallista bisnestä ole. Investointimme pientonnistoon eivät ole olleet huonoja, mutta olemme tehneet niitä liian vähän. Osoitus onnistumisesta on, että Meriaura listautui pörssiin. Lähiajan tavoite on vielä ottaa pieni kasvuloikka, Mälkiä sanoo.

Meriaura Groupin liikevaihto oli noin 75 miljoonaa euroa viime vuonna.