Ryhtymällä toimiin voimme estää tuhon

Tuho on kuitenkin estettävissä, jos ryhdymme toimiin. (Kuva yllä Kallon majakalta kohti Tahkoluodon tuulipuistoa.)

- Maapallon energiasta on tällä hetkellä tuotettu 85 prosenttia fossiilisilla polttoaineilla ja tähän mennessä 15 prosenttia ilmastomyönteisillä ratkaisuilla kuten tuuli- ja vesivoimalla.

Ottamalla käyttöön ja kehittämällä lisää vähäpäästöisiä ja päästöttömiä teknologioita pystymme hidastamaan ilmaston lämpenemisen tahtia. Monet teknologiat ovat alkuunsa kalliita investointeja, mutta niiden yleistyttyä hinnat putoavat ja kuluttajilla sekä teollisuudella on mahdollisuus investoida niihin. Tämän olemme nähneet tuuli- ja aurinkoenergian osalta.

Työtä merenkulun vihreän siirtymän edistämiseksi pusketaan Suomessa eteenpäin kuin härkää sarvista. Suomalaiset alukset käyttävät vähäpäästöisiä ja päästöttömiä polttoaineita, mutta ”talkoisiin” on saatava muu maailman laivasto mukaan ja etenkin maailmanlaajuisesti Euroopan Unionin ulkopuoliset valtiot siirtymään ympäristöystävällisten järjestelmien ja polttoaineiden käyttöön.

Kuva alla: Ulkomaan lipun alla purjehtiva tankkeri porhalsi Suomenlahdella huhtikuussa kohti Venäjän öljysatamaa. Ukrainan sodan myötä Venäjä on ottanut käyttöön niin sanotun varjolaivaston. Varjolaivastolla viitataan Venäjän haalimiin tankkereihin, joiden rahoitus ja vakuutukset ovat muualta kuin pakotteita asettaneista länsimaista. Koska Venäjän oma kalusto ei riitä, se joutuu turvautumaan hämäriin toimijoihin, joita sanktiot eivät hetkauta ja joiden ikäloppujen romutankkereiden kelpoisuus seilata Itämeren talvioloissa on heikko. Ympäristökatastrofin uhka Itämerellä kasvaa heikkokuntoisen tonniston myötä.