J/m Voiman pitkä talvi 1965-66

 
Talvi 1965–1966 oli kylmä ja koetteleva. Itämeri jäätyi kokonaan ja Haminan satamakin oli suljettuna pari viikkoa helmikuun alussa.
 
”Avustuskausi oli tuolloin erityisen pitkä. Nostimme viirin itsenäisyyspäivänä 1965 ja suuntasimme avustustöihin Kotka-Hamina -väylälle”, jäänmurtajilla silloin matruusina työskennellyt Jallo Malmi muistelee.
 
Jallo Malmi ikuisti vuodet 1965-1967 murtokaudet filmille.
 
 
Hinauksia, canastaa ja hylkeenpyyntiä

”Eräs saksalaisalus olisi uponnut ilman apuamme, hinasimme sen turvaan ja saimme palkkioksemme jotakin vettä väkevämpää.”
 
Kalastusaluksen avustuksesta murtajan väki sai lahjaksi tuoreita merenantimia. Vapaavahdilla pelattiin usein kavereiden kanssa canastaa ja keväällä paistateltiin auringossa.
 
”Keväällä Perämerellä oli vähemmän avustettavia aluksia, mutta hylkeitä sen sijaan liikkui paljon. Pyysimme halleja ja saimme niistä hyvän korvauksen”, Malmi kertoo.
 
Saaliista kertyneillä rahoilla hankittiin laivalle urheiluvälineitä sekä sanomalehtiä, sillä tuolloin laivoilla ei vielä ollut vapaa-ajankassoja.
 
Murtajien kotisatama oli siihen aikaan Helsingin Hietalahdessa, jonne Voima palasi Perämereltä vasta puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta 1966.


 
 

Tässä katsellaan perävanaaValtteri MalmiMatruusit Pelkonen ja Hauru.
Puolikas Kolehmainen.KevätauringossaKalastusta Nauvon vesillä.
Tässä odotetaan helikopteria asbestipuku päällä. Tulipalovaara oli suuri, koska murtajan ahteri oli ahdas laskeutumispaikka.1960-luvulla jäätilannetta tarkkailtiin helikopterilla. Nunnalahti Porvoon edustalla.
PenelopePenelopeMalla
Voima Valkon satamassa Loviisassa.Palva Suomenlahdella.Saattue ei Muurmanskiin, vaan Porkkalasta avoveteen.
SaattuettaFinnarrow saaristoväylällä.Tarmo Apu-nimisenä talvella 1965-66.
Sampo avustushommissa.Murtaja avustamassaPienen ehostuksen jälkeen...
kelpaa taas lähteä avustamaan.Keväällä avustettavia aluksia oli vähemmän, mutta hylkeitä sitäkin enemmän. Hallista otettiin talteen nahka, traani sekä ylä- ja alaleuan luut. Hylkeillä rahoitettiin kesän sanomalehdet sekä urheiluvälineet. Silloin ei ollut vielä vapaa-ajankassoja.
Tämä saksalaisalus meinasi upota.Kalastusalusta auttamassa.
Klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suurennoksen.
 
©  Suomen Merimies-Unioni SMU ry, John Stenbergin ranta 6, 00530 Helsinki, Puh. +358 (0)9 615 2020, Fax: +358 (0)9 615 20 227- Tekninen toteutus Avoine Oy