Monitoimimurtaja Botnica on avustanut jo kymmeniä aluksia jäistä

 

Kova ja kireä pakkastalvi sekä jääpeitteen ulottuminen jo yli Pohjan- ja Suomenlahden on pitänyt kotimaisen jäänmurtokaluston kiireisenä.
Monitoimimurtaja Botnicalla jäänmurtotyöt aloitettiin 8. helmikuuta. Tähän mennessä Botnica on avustanut jäistä jo useita kymmeniä kauppalaivoja Selkämeren alueella.

”Tällä hetkellä avustamme erästä kauppalaivaa Raumalle”, alukselta kerrotaan.
 

"Sinne, missä apua tarvitaan"

Monitoimimurtaja Botnica on yksi Arctia Shipping-varustamon kolmesta monitoimimurtajasta. Toiset kaksi niistä ovat Nordica ja Fennica. Nordica on ollut Botnican kanssa avustamassa laivoja jäistä jo pidemmän aikaa ja myös Fennica rientää apuun aivan lähipäivien aikana, kun se pääsee pois telakalta. Monitoimimurtajien lisäksi kauppalaivoja Suomen satamiin avustetaan viiden perinteisen murtajan, KontioOtso, Urho, Sisu ja Voima, avulla.

Monitoimimurtaja Botnicalla helmikuun on ollut työntäyteinen ja ajoa on ollut runsaasti. Aluksen ajoalueena on Selkämeri, eli Uudenkaupungin, Porin, Rauman ja Kaskisten tienoo. Sinne kuitenkin ajetaan, missä apua tarvitaan.
Työtunnelmat Botnicalla ovat kiireestä huolimatta hyväntuuliset, sillä miehistöllä on pitkä työkokemus ja ammattitaitoinen ote vaikeissa jääolosuhteissa kulkemisesta. Tulevina lähipäivinä pakkasen odotetaan kiristyvän vielä nykyisestä. Mikäli tuuli kääntyy lännen puolelle, niin jäätilanteesta saattaa tulla nykyistäkin haastavampi, mikä tietää kotimaiselle jäänmurtokalustolle kiireisiä työviikkoja.

 

Tunnelmia Selkämereltä. Avustettava laiva saapuu takana ja kansimiehistö on "valmiina hinaukseen". Vasemmalla harjoittelija Erkko Veneranta ja oik. matruusi Mikko Toivonen. Kuva: Kari Tossavainen

Hinauskaapeli on vahvaa ja turvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota tuhansien tonnien aluksia hinattaessa. Harjoittelija Erkko Veneranta (vas.) ja pursimies Kari Tossavainen tekevät lähtövalmisteluita. Kuva: Mikko Toivonen

Näinkin erikoinen näky voi tulla merellä vastaan. Kuvassa monitoimimurtaja takaa kuvattuna. Keskellä oleva hahloon kiinnitetään hinattava alus kiinni.
 
©  Suomen Merimies-Unioni SMU ry, John Stenbergin ranta 6, 00530 Helsinki, Puh. +358 (0)9 615 2020, Fax: +358 (0)9 615 20 227- Tekninen toteutus Avoine Oy