Jäänmurtaja Kontio saattohinaajan testiajossa

Perinteinen jäänmurtaja soveltuu moniin työtehtäviin

(8.7.2011) 

(Kuvagalleria sivun alalaidassa.)

Jäänmurtajat eivät vaivu talvihorrokseen kesän ajaksi. Jäänmurtaja Kontio on ympäri vuoden öljyntorjuntavalmiudessa ja aluksella päivystetään 24/7 myös kesäkuukausina. Kontio teki tänä kesänä myös aivan uudenlaisen aluevaltauksen, kun se avusti uutta saattohinaajaa sen testiajossa Virossa.

Perinteinen jäänmurtaja soveltuu monenlaisiin työtehtäviin myös avovesien aikaan. Jäänmurtaja Kontio teki tänä kesänä aivan uuden aluevaltauksen, kun se avusti Pietarin telakalta valmistunutta uutta, isoa saattohinaajaa sen testiajossa Muugan edustalla Virossa heinäkuun alussa.
”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun perinteistä jäänmurtajaa käytettiin uuden laivan testiajossa”, Kontiota operaation aikana kipparoinut Timo Jeskanen kertoo.
 

Jäänmurtaja soveltuu testiajoon hyvin

Dir-niminen saattohinaaja rakennettiin Pietarin telakalla Nevajoella. Venäjän lipun alla seilaava alus tulee avustamaan jatkossa Primorskin öljysatamaan seilaavia suuria öljytankkereita. Jäänmurtaja Kontion suorittaman luokituslaitoksen edellyttämän testiajon aikana uuden aluksen meri- ja hinausominaisuuksia testattiin monin eri tavoin.
”Hinaaja kiinnitettiin vahvoilla köysillä jäänmurtajaan kiinni. Sitten nostimme vauhtia vähitellen ylöspäin; ensin kuuteen ja sitten kahdeksaan solmuun ja niin edelleen, jolloin pystyimme testaamaan hinaajan oman vetovoiman”, Jeskanen selostaa.
Kontion suorittama ensimmäinen uuden aluksen testiajo sujui hyvin ja vastaavia työkeikkoja tehdään jäänmurtajalla mielellään, jos niitä on tarjolla.
”Perinteinen jäänmurtaja soveltuu testiajoon hyvin. Jäänmurtajiamme voi hyödyntää siis monenlaisiin työtehtäviin myös perinteisen jäänmurtokauden ulkopuolella”, Arctia Icebreaking Oy:n operatiivinen päällikkö Hannu Ylärinne vahvistaa.
 

Jäänmurtajia huolletaan kesähelteillä

Viime talven ennätyksellisen kova jäätalvi laittoi monien jäänmurtajien koneet lujille ja nyt niitä rassataan valmiiksi ensi talven koitoksia varten. Jäänmurtajat avustivat jäistä satoja laivoja viime talvena. Kotimaisen jäänmurtokaluston tulee olla kunnossa, minkä vuoksi aluksista pidetään hyvää huolta. Ahkeran miehistön ansiosta suomalaiset jäänmurtajat ovat säilyneet erityisen hyvässä kunnossa. Esimerkiksi vanhin jäänmurtajamme, Voima, on jo 57 vuotta vanha! Mikäli alusta ei olisi huollettu ja hoidettu näin hyvin tähän saakka, siitä tuskin olisi enää jäänmurrossa avustamaan.
Kesähelteillä jäänmurtajilla urakoidaan hikihatussa, kun murtajiin tehdään huoltoja, kuten suuria koneremontteja, joita ei voi tehdä talvisin ajokauden aikana. Konehuollot ja alusten muut huoltotyöt ovat työläitä ja pitkiä urakoita, joissa tarvitaan paljon henkilökuntaa. Jäänmurtajien miehistön mukaan kesän aikana tehdäänkin niin paljon huoltotöitä, kun vain on mahdollista. Suurista ponnisteluista huolimatta moni kunnostustyö jää kuitenkin tekemättä, koska aluksilla ei ole riittävästi henkilökuntaa. Viime talvena ongelmia tuottivat myös riittävät resurssit ja laivojen miehitys, kun kaikki jäänmurtajat olivat yhtä aikaa ajossa pitkän aikaa.
 
Teksti: Saana Lamminsivu
Kuvat: Rauno Mutka
 

Lue aikaisempi juttu:


Euroopan Merenkulun turvallisuusvirasto EMSA vuokrasi jäänmurtaja Kontion öljyntorjuntatehtäviin pohjoiselle Itämerelle kolmeksi vuodeksi 24.7.2010 alkaen.


>> J/m Kontio valmiustilassa öljyntorjuntaan 24/7

 

 

Dir-saattohinaaja lähestyy jäänmurtaja Kontiota.
Euroopan Merenkulun turvallisuusvirasto EMSA vuokrasi jäänmurtaja Kontion öljyntorjuntatehtäviin pohjoiselle Itämerelle kolmeksi vuodeksi 24.7.2010 alkaen.Jäänmurtajia Katajanokalla kesällä 2011.Urho-jäänmurtajan polttoainetankki on suuri ja pimeä. Kuvassa tankki valaistuna.
Klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suurennoksen.
 
Matruusi Mikko Koponen siirtää pelastuslauttaa Katajanokalla.
Pääluottamusmies Rauno Mutka menee puhdistamaan polttoainetankkia.
Klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suurennoksen.
©  Suomen Merimies-Unioni SMU ry, John Stenbergin ranta 6, 00530 Helsinki, Puh. +358 (0)9 615 2020, Fax: +358 (0)9 615 20 227- Tekninen toteutus Avoine Oy