www.merimieskuvia.net

www.merimieskuvia.net

Uusi ja upea merimiesvalokuvasivusto on avattu!


Kattavalla sivustolla tapaat vanhoja merimiehiä, laivoja ja satamia ja voit lähettää myös omia vanhoja valokuviasi arkistoon.


www.merimieskuvia.net
-sivuston lanseeraus on suoranainen kulttuurihistoriallinen teko kotimaisen merenkulun hyväksi. Tämän vuoden alussa avatulta sivustolta löytyy runsaasti valokuvia suomalaisista kauppalaivoista, merimiehistä, vieraista maista, satamista ja kaikesta mitä merimiesten elämään on kuulunut laivoissa.

Merimiesvalokuvia.net -sivustolle on koottu pääsääntöisesti valokuvia menneiltä vuosikymmeniltä, mutta joukkoon on ilmaantunut myös pikku hiljaa valokuvia 2000-luvulta. Vaikka sivuja ylläpidetään harrastusmielessä, sivustolla esiintyvät kuvat ovat laadukkaita ja sivuston työn jäljessä näkyy vankka ammattitaito.


Merimies toistaan ymmärtää

Sivuston idean isä ja rakentaja, Timo Haipus, seilasi maailman merillä 1963-1971 väliset vuodet. Sydän jäi merille, mistä kumpusi myös ajatus ”menneiden muisteluun” ja merenkulkuperinteen historiointiin muillekin jaettavaksi.

”Kun jäin aikoinaan meriltä maihin töihin, olin viettänyt silloisesta elämästäni kolmanneksen merillä. Se jättää ihmiseen jälkensä ja kaipuun merille. Kerran merimies, aina merimies”, Haipus kuvailee tuntojaan.

Seitsemän vuoden seilauksen aikana maailman meret, laivaelämä, satamat ja merimiehen maailma tulivat tutuiksi.

”Ihme kyllä, jos reilu seitsemän vuotta merillä ei jätä leimaa. Merityö on oma maailmansa. Jollakin tapaa meillä merimiehillä on hyvä ymmärrys toisiamme kohtaan, hakeutuvatko ammattiin sitten samankaltaiset ihmiset”, sivuston isä pohdiskelee.

”Merityö on totaalista elämää ja työntekoa”, hän jatkaa.

Entisen moottorimiehen viimeisin törni oli öljynhakumatka Persianlahdelta Eurooppaan Afrikan ympäri.

”Sen verran tuli merivuosien aikana ajeltua, että voin sanoa tuntevani melko hyvin eri maat ja satamat.”


”Muisteluksia herättävää ja muisteltavaa”

Jääminen maapuolen töihin ja ryhtyminen painotaloyrittäjäksi ei ole sammuttanut Haipuksen mielenkiintoa merta kohtaan. Merenkulun uutisia hän on seurannut läpi ikänsä ja turinoitua on tullut myös vanhojen merimieskavereiden kanssa.

”Idea merimiesvalokuvista koostuvasta sivustosta syntyi tuttujen ja keskustelupalstoilla käytyjen ajatustenvaihtojen myötä”, Haipus taustoittaa merimieskuvat.net -sivuston syntyä.

Entinen merimies (muun muassa messikalle, salonkiville ja moottorimies) sai omat eläkepaperit käteen tämän vuoden maaliskuussa. Aika kultaa muistot ja kun aikaa toistaiseksi riittää, niin entinen merimies ryhtyi keräämään merenkulkuhistorian nykypäivän ”kansiin”, eli internettiin.

”Kuvien ja tarinoiden tarkoitus on kertoa millaista elämä laivassa oli vielä muutama vuosikymmen sitten. Vanhoille merimiehille täällä on paljon muisteluksia herättävää katseltavaa ja luettavaa.”


Uskomaton saavutus

Sivustolle alettiin kerätä materiaalia tämän vuoden alussa. Muutaman kuukauden työn tulos on jo tällä hetkellä loistava, sillä merimieskuvat.net -sivustolla voi tutkia esimerkiksi vanhoja valokuvia, merimiesten lähettämiä postikortteja, tarinoita ja löytyypä sieltä muutama palapelikin ajan ratoksi. Valokuvia Haipukselle ovat toimittaneet kymmenet vapaaehtoiset, joille kuuluu myös kiitos aktiivisuudesta ja avusta sivuston luomisessa.

”Minulla on hyvät kuvankäsittelylaitteet, joilla voi työstää niin dioja, negoja ja niin perinteisiä- kuin digikuviakin. Riippuu kuvan laadusta, minkä verran sitä pitää käsitellä”, Haipus selostaa.

Työstä ja vaivasta huolimatta nykyinen ”eläketyö” on Haipukselle enemmän kuin mieleen.

”Tämä harrastus on mahtava tapa muistella vanhoja ja olla rakastamansa asian, meren, kanssa tekemisessä, ja kyllä tässä on eläkeläiselle se terapeuttinenkin puoli olemassa”, Haipus kertoo motiiveistaan sivuston rakentamiseen.


Kuvia ja juttuja otetaan lisää vastaan

Sivuston avauksen myötä kymmenet ihmiset ovat toimittaneet Haipukselle omia vanhoja valokuviaan, joita hän ottaa mielellään lisää vastaan. Seuraava suuri haaste on jo tällä hetkellä työn alla.

”Päämääränäni on kehittää sivuston Varustamot-osiota. Tarkoituksena on kerätä valokuvia ja tietoa eri varustamoista, jotka ovat olleet vähintäänkin merkittäviä aina 1950-luvulta 1980-luvun lopulle saakka.”

Haipus kertoo rakentavansa sivuja ”merimiesten silmin”. Varustamot osiossa on tarkoituksena kertoa millaista työelämä eri varustamoissa on ollut ”laivan kannelta katsottuna”. Sivuille kootaan valokuvien lisäksi siis merimiesten tarinoita menneiltä vuosilta.


Saana LamminsivuJoulupuu on rakennettu M/s Aleksilla. Kuva: Masa M.
M/s Aleksi Cap Vincent Portugalissa. Kuva: Masa M.
 
Yhteenkuuluvuus ja yhteishenki heijastuvat kaverusten ilmeistä. Kuva: Timo Haipus
Kolme vuotta täkillä työskennellyt matruusi tamppaa mattoja perusteellisesti torppauspäivänä. Siivoamista ei nykyisin moni "ammattilainen" mielellään tee. Kuva: Timo Haipus
Matruusit Alm ja Lautala katselevat uteliaan kiinnostuneena kuvaajaa. He ovat täysin sopeutuneita ympäristöönsä. Sama tilanne oli yleensäkin merimiehillä: oltiinpa missä päin maailmaa tahansa, niin kotona oltiin.
Kuva: Timo Haipus
Kuva: Riitta Kukkonen
Hesperus Kaskisissa.
Kuva: Huru-Ukko
Finnmerchant. Kuva: Huru-Ukko
Angelan porukkaa.
Kuva: Huru-Ukko
Reguluksen väki. Kuva: Huru-Ukko


Merimieskuvia.net
-sivusto on upea saavutus ja suoranainen kansanperinteen keruuprojekti, josta tekijöille on annettava suurkiitokset jo tässä vaiheessa!


Lähettämällä omia valokuviasi tai muisteluitasi
merivuosilta voit myös olla yksi aktiivinen toimija tässä tärkeässä merenkulku-
historian ikuistamistyössä.

>> Lisätietoa ja ohjeet merimieskuvia.net -sivustolta tästä linkistä...

©  Suomen Merimies-Unioni SMU ry, John Stenbergin ranta 6, 00530 Helsinki, Puh. +358 (0)9 615 2020, Fax: +358 (0)9 615 20 227- Tekninen toteutus Avoine Oy