Merenkulkusivustot webissä

Kauppalaivastotietokanta laajenee

http://kauppalaiva.nba.fi/

(6.5.2013)
 
Suomen merimuseo kehittää internetissä olevaa Suomen kauppalaivastotietokantaa vuoden 2013 aikana. Työtä tehdään yhdessä Suomen laivahistoriallisen yhdistyksen kanssa ja siihen on saatu tukea Jenny ja Antti Wihurin rahastolta.
 
Alkuvuonna sivuilla olevia käyttöohjeita on laajennettu, ja tietokantaan on tehty sekä teknisiä että sisällöllisiä parannuksia ja korjauksia. Maaliskuun alussa tietokantaan lisättiin vuosien 1984–1987 rekisterikirjat. Työ jatkuu vuoden aikana erityisesti uuden kuvamateriaalin lisäämisellä.
 
Tietokannassa on nyt noin 4500 eri alusta, jotka ovat esiintyneet Merenkulkulaitoksen vuosina 1921 – 1987 julkaisemissa Suomen kauppalaivasto –luetteloissa. Tietokantaa voi käyttää ja siinä voi tehdä hakuja suomen, ruotsin ja englannin kielillä.
 
Vaikka erilaisia virheitä on korjattu jatkuvasti, tietokannassa voi edelleen esiintyä mm. skannauksen yhteydessä syntyneitä virheitä. Näiden korjaamiseksi yleisöpalaute on jatkossakin tervetullutta.
 
Suomen kauppalaivastotietokanta: http://kauppalaiva.nba.fi/

 

www.merimieskuvia.net


www.merimieskuvia.net
-sivuston lanseeraus on suoranainen kulttuurihistoriallinen teko kotimaisen merenkulun hyväksi. Tämän vuoden alussa avatulta sivustolta löytyy runsaasti valokuvia suomalaisista kauppalaivoista, merimiehistä, vieraista maista, satamista ja kaikesta mitä merimiesten elämään on kuulunut laivoissa.

Merimiesvalokuvia.net -sivustolle on koottu pääsääntöisesti valokuvia menneiltä vuosikymmeniltä, mutta joukkoon on ilmaantunut myös pikku hiljaa valokuvia 2000-luvulta. Vaikka sivuja ylläpidetään harrastusmielessä, sivustolla esiintyvät kuvat ovat laadukkaita ja sivuston työn jäljessä näkyy vankka ammattitaito.
 

>> Lue laajempi juttu ja tutustu sivustoon!

 

Äänimeri

www.aanimeri.fi
 

Suomalaisia Kauppalaivoja ja Merenkulkijoita

Äänimeri-sivusto on perustettu vuonna 2003 tallentamaan historiaa suomalaisen kauppamerenkulun maailmasta: valokuvia merenkulkijoista ja laivoista ympäri maailmaa, merimiesjuttuja ja merimieslauluja sekä historiikkeja laivoista ja varustamoista. Jos haluat liittyä mukaan kadonneen elämäntavan muistojen tallentamiseen.

 


 

 
Yhteenkuuluvuus ja yhteishenki heijastuvat kaverusten ilmeistä. Kuva: Timo Haipus
Kolme vuotta täkillä työskennellyt matruusi tamppaa mattoja perusteellisesti torppauspäivänä. Siivoamista ei nykyisin moni "ammattilainen" mielellään tee. Kuva: Timo Haipus
Matruusit Alm ja Lautala katselevat uteliaan kiinnostuneena kuvaajaa. He ovat täysin sopeutuneita ympäristöönsä. Sama tilanne oli yleensäkin merimiehillä: oltiinpa missä päin maailmaa tahansa, niin kotona oltiin.
Kuva: Timo Haipus
Kuva: Riitta Kukkonen
Hesperus Kaskisissa.
Kuva: Huru-Ukko
Finnmerchant. Kuva: Huru-Ukko
Angelan porukkaa.
Kuva: Huru-Ukko
Reguluksen väki. Kuva: Huru-Ukko
©  Suomen Merimies-Unioni SMU ry, John Stenbergin ranta 6, 00530 Helsinki, Puh. +358 (0)9 615 2020, Fax: +358 (0)9 615 20 227- Tekninen toteutus Avoine Oy